Korsan takibinde online dönemi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, korsanla mücadelede büyük rolü bulunan İl Denetim Komisyonlarına destek sağlamak amacıyla 120 adet mobil intrenet erişimi ve cihazı aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, fiziki nüshaların denetimini yapan ve korsan olduğu belirlenen materyallere el konulması, şüphelilere ilişkin hukuki sürecin başlamasında rolü bulunan İl Denetim Komisyonlarının çalışmalarına mobil teknik ekipman desteği sağlamak amacıyla harekete geçti.

Mobil Korsanla Mücadele Timleri

Bakanlık, komisyonların korsanla mücadelesine katkı sunmak için Avea ile sözleşme yaparak 120 adet mobil internet erişimi ve cihazı aldı. Fikri hak ihlallerinin yoğun olarak yapılması nedeniyle bu cihazların 15'inin İstanbul'a, 6 adetinin Ankara'ya kalanının da diğer illere dağıtımına başlandı. Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğünün yürüttüğü “Fikri ve Sına; Mülkiyet Hakları Uygulamalarında Türk Polisinin Desteklenmesi” isimli eşleştirme projesi kapsamında, polisin teknik kapasitesinin arttırılmasını teminen taşınabilir bilgisayarlar alındı ve polise dağıtıldı. Fikri hak ihlallerinin yoğun olduğu kentlerde bu ekipmanlarla denetim faaliyetlerini yürütecek olan “Mobil Korsanla Mücadele Timleri” de oluşturulacak.

Sistem nasıl çalışacak

Mobil modemler ve bilgisayarlar aracılığıyla Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatı tarafından yürütülen tüm iş ve işlemlerin otomasyon sistemine aktarılması amacıyla geliştirilen ve kurumsal yazılımların birleşiminden oluşan “TEHAKSİS” bilgi sistemi kapsamında yer alan, “Üyelik Sistemi”, “Süreli Olmayan Yayınlar Bandrol Otomasyon Sistemi”, “Sertifikalandırma Sistemi”, “Yapımcı Belgesi Sistemi” modüllerine doğrudan erişim sağlanacak.”

Bakan Günay: Önlemleri çoğaltmaya çalışıyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konuyla ilgili soruları yanıtlarken, ne olduğu daha iyi anlaşılsın diye adına “fikir hırsızlığı” dediği konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yeterli olduğunu söyledi. Uygulamada sorunlar yaşandığına değinen Bakan Günay, “Çünkü bir sektöre, endüstriye dönüşmüş durumda bu alandaki üretim. Çok daha sıkı bir denetlemeye ve daha acımasız yaptırımlar uygulamaya ihtiyacımız var. Başka önlemlerde tabii gerekiyor ama bu boyutunu şimdilik söylemek istiyorum. Bu anlamdaki önlemleri çoğaltmaya çalışıyoruz” dedi.

Toplumsal bilinç yükselmesine ihtiyacımız var

Bakan Ertuğrul Günay, şunları kaydetti: “Kitabın, CD'nin, kasetin daha kolay ulaşılabilir fiyatlarla halka sunulması gerekiyor. Aradaki makas çok yüksek, 40 lira ile 4 lira arasında tercih yaptığı zaman bir üniversite öğrencisi gidip 4 lira olanı alıyor. Siz bunun hırsızlık olduğunu arkadan çalışıyorsunuz ama bu makas olduğu sürece o talebi de kısamıyorsunuz. Onun için bir yandan bilinç, bir yandan mücadele ama bir yandan da kültür ve sanat ürünlerinin halkın daha kolay ulaşabileceği bir sunum kolaylığına kavuşturulması gibi bir kaç alanda birden çalışmak gerekiyor.”
Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri