Korsan kitaplar dağ oldu

Korsan kitaplar dağ oldu, depolar almadı

Kapı açıldığında, üst üste istiflenmiş kitaplar çıkıyor karşınıza. Kitap sayısı o kadar fazla ki, kimileri torbalara doldurulmuş. Hangi yazarı ararsanız var... Orhan Pamuk da, Elif Şafak da, Dan Brown da, Dostoveyski de... Ancak burası kütüphane değil ve bu kitaplar da okunmayacak. İstanbul'da polisin yaptığı operasyonlarda ele geçirilen milyonlarca korsan kitabın konulduğu depolardan sadece biri. Ve tüm bu kitaplar imha edilmeyi bekliyor...

ÜÇ DEPO DOLDU TAŞTI
Sadece İstanbul'da bu yılın ilk 10 ayında, 3 milyonun üzerinde korsan kitap ele geçirildi. Ele geçirilen kitapların mahkeme sonuçlanıncaya kadar tutulduğu 3 ayrı depo da ağzına kadar doldu. Türkiye'nin dört bir yanında 2 binin üzerinde korsan matbaa baskınına katılan Yayıncılar Meslek Birliği avukatı ve Kültür Bakanlığı İl Denetim Komisyonu üyesi Ezel Demirkol ile bu depolardan birini ziyaret ettik. Bir apartmanın zemin katında bulunan 600 metrekarelik deponun demir kapısının açılması ile birlikte karşımıza, çuvallar içerisine konmuş binlerce kitap çıktı. Üst üste konulan çuvalların bir kitap dağı oluşturduğu depoda, yerli yabancı pek çok yazara ait kitapların korsan baskıları yer alıyor.

SEKTÖRÜN KALBİ İSTANBUL
Baskınlarda ele geçirdikleri kitapların konulduğu yerleri gizli tuttuklarını belirten Demirkol, korsan kitapların yüzde 65'inin İstanbul, yüzde 25'inin Ankara'da basıldığını söyledi. 20 kişilik bir ekiplerinin bulunduğunu ve gelen her ihbarı değerlendirdiklerini ifade eden Demirkol, şöyle devam etti: "İhbarın doğruluğunu teyit ettirdikten sonra mahkemeden arama kararı çıkartıyoruz. O kararla emniyete gidip, belirlenen adrese baskın düzenlenmesini sağlıyoruz." Demirkol, korsan yayıncılıkta yıllık cironun 200-250 milyon lira civarında olduğuna dikkat çeken Demirkol, korsan yayıncılığın önüne geçilebilmesi için maliyenin sıkı bir denetim yapması gerektiğini de belirterek "Bunun yanısıra, kargo şirketlerinden gönderilen kitaplar da takip altına alınmalı. Bir adam, yıl içerisinde 3-5 milyon arası korsan kitabı kargo ile gönderiyor. Kimse de çıkıp sormuyor, bunlar ne diye?" diye konuştu.

YAYINEVİNDEN FAZLA BASIYORLAR
Korsan yayıncıların yazar ayrımı gözetmediğini kaydeden Demirkol, "En çok satanlar listesini yakından takip ediyorlar. Yayınevinin 2 bin bastığı kitabın korsanı 3 bin basılıyor" dedi.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri