Korsan kararnameyi itiraf etti: Bazı savcıları değiştirmek istedik

'Ergenekon, Balyoz, faili meçhul cinayetler' gibi kritik davaların hakim ve savcılarını korsan kararnameyle görevden almak isteyen HSYK'dan itiraf geldi.

BaşkanVekili Kadir Özbek, söz konusu hakim ve savcılarla ilgili kendilerine şikayet dilekçeleri ulaştığını, bunları incelediklerinde hak ihlali tespit ettiklerini ileri sürdü. Ancak sanıklardan gelen şikâyetler hakkında Kurul'un inceleme yetkisi bulunmuyor.



Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) BaşkanVekili Kadir Özbek, Ergenekon, Balyoz ve Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'le ilgili davalara bakan hakim ve savcıları korsan kararnameyle görevden almaya çalıştıklarını itiraf etti. Dün CNN Türk Televizyonu'nda katıldığı programda konuşan Özbek, bazı sanıkların tutukluluk halinin devam etmesi ve gelen şikayetler üzerine kritik davaların hakim ve savcılarının yerlerini değiştirmek istediklerini söyledi. Ancak Kurul'un şikayetlerle ilgili inceleme yetkisi bulunmuyor. Soruşturmalar Adalet Bakanlığı'nın izniyle yapılabiliyor.

Katıldığı programda Özbek'e Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in "İş yükü fazla ve yeni hakim ihtiyacı varsa, mevcut hakim ve savcıların niye görevden alınmasını istiyorlar." sözleri de hatırlatıldı. BaşkanVekili bu konuda, "Mevcutlarla ilgili olarak öneri verildi. Çünkü geçen yılın devamındaki gibi sürekli olarak bize şikayetler geliyordu. Ergenekon savcıları da vardı. Sayıları fazla değil 2-3 kişiydi." dedi.

Kadir Özbek, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın bazı hakimlerin sıkıntıları için aracı olduğunu da doğruladı ve bu amaçla birlikte yemek yediklerini ifade etti. "Hakimlerle yemek meslek usulünde var mıdır?" sorusuna ise "Yoktur ama nezaket çerçevesinde arkasındaki maksada göre değerlendirmeniz gerekir." karşılığını verdi.

Seyfi Oktay'ın, HSYK'ya müdahale ettiği iddialarının sorulması üzerine Özbek, şunları söyledi: "Bu tür söylemler ve haberler Oktay ile ilgili yasal işlem yapıldıktan sonra ortaya çıktı. İki hakim arkadaşımız, Oktay ve ben yemek yedik. Gelen arkadaşlarımız İstanbul 10 ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanları. Kendileri birtakım sıkıntıları olduğunu söylediler. Adeta 'bizi buradan kurtar, çalışacak durum kalmadı' dediler. Bu taleplerin gelmesi doğal, ancak bu tür birisinin aracılık etmesi doğal değil. Sevdiğiniz, saydığınız bir bakanın referansını gözardı edemezsiniz. Ancak o dönem herhangi bir işlem yapmadık. Bu kararnamede bu arkadaşlarımız alınsın diye önerdim. Köksal Şengün'ün benimle görüşmek istediğini de Seyfi Bey iletti. Köksal Bey de geldi, Yargıtay üyeliği istedi. Bunun uygun olmayacağını, davaya müdahale anlamı taşıyacağını, kusura bakmaması gerektiğini söyledim.''

BAŞSAVCI'DAN SAVCILAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Özbek, dünkü açıklamalarında Balyoz davası savcılarına müdahalesiyle gündeme gelen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in özel yetkili bir savcı hakkında Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Özel yetkili hakim ve savcıların görev yerinin değiştirilmesi için haklarındaki soruşturma evrakının kurula gelmesi gerektiğini söyleyen Özbek, "İstanbul başsavcısının oradaki bir savcı arkadaşımızla ilgili olarak, benim verdiğim talimatlara uymadı diye CİGM suç duyurusunda bulunduysa, bu evrakın gereği Adalet Bakanlığı'nın genelgelerine ve mevzuata uymamak diye kınama cezası gerektiren bir eylemin gereğinin yapılması gerekmez miydi? Kınama cezası verilmesi halinde bu arkadaşımızın yerinin kararnameyle değiştirilmesi gerekiyordu." ifadelerini kullandı. ANKARA ZAMAN



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri