Kopyaya karşı TÜBİTAK devrede

KPSS'de yaşanan kopya skandalının ardından ÖSYM'deki bilgi güvenliğini sağlamak için devreye giren TÜBİTAK, gizli bilgilerin dışarıya sızmasını önlemek için özel parolalı ve internete bağlanmayacak bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müdürü Alparslan Babaoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile imzaladıkları anlaşma çerçevesinde, Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) bilgi güvenliğinin sağlanması için çalışmalarına devam ettiklerini belirterek şu bilgileri verdi:

PAROLA HER HAFTA DEĞİŞECEK
"Türkiye'de herhangi bir kamu kuruluşunun bilgisayar sistemini oluşturan bileşenlerin hepsi Türkiye'den tedarik edilebilir. Ağ güvenliği için yurtdışından herhangi bir bilgisayar bileşeni araştırmaya gerek yok. İnternete bağlanmayacak bir bilgisayar kuralı getirilebilir ve bu bilgisayar kolaylıkla denetlenebilir. Gizli bilgilerin olduğu bilgisayarlar, internete bağlanmaz ya da gizlilik dereceli bilgisayarlara erişim için güçlü parolalar kullanma zorunluluğu getirilebilir. Kısa parolaları sistem kabul etmez, mutlaka uzun, hem harf hem de rakam barındıran parola zorunluluğu getirilebilir. Bu parolaları, haftada bir değiştirme zorunluluğu olabilir. O zaman o ofiste çalışan yetkisiz bir insan girip de deneme yanılma yöntemiyle şifreyi bulup bilgisayardaki gizlilik dereceli bilgileri çalamaz."
ntvmsncb

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri