Kontenjanlar yine boş mu kalacak?

Kontenjanlar yine boş mu kalacak?

Fen ve anadolu liseleri ile kolejler kayıt maratonunda son tura girildi. Anadolu liselerinde boş kontenjanlar dün açıklandı ve binlerce yedek öğrenci için kayıt şansı doğdu. Her ne kadar, aynı okulu tercih eden yüksek puanlı öğrenciler dururken düşük puanlılara öncelik verilse de, bu iş burada bitecek gibi gözükmüyor. Yani, yedek kayıtlardan sonra da, fen ve anadolu liselerinde yine binlerce kontenjan boş kalacak?
 

İşte asıl merak edilen konu bu! Kayıt dönemi sona ereceği için bu kontenjanlar, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi yine boş mu kalacak? Ve eğer boş kalmalarına seyirci kalınırsa, hak, hukuk, adalet bunun neresinde? Daha da önemlisi, Bakan Dinçer’in sürekli eleştirdiği önceki bakanlardan farkı ne olacak?..

İki okula birden kayıt!
Şu anda özellikle de İstanbul’da binlerce öğrencinin aynı anda iki okula birden kaydı var. Biri fen ya da anadolu lisesine, diğeri de koleje. Ve bu durum, okullar açılıncaya kadar devam edecek. MEB, eğer bu soruna akılcı bir çözüm bulmak istiyorsa, bu durumdaki öğrencilere yönelik bir yaptırım getirmek zorunda. Yoksa, boş kalan kontenjanların sorumlusu, kendisi olacaktır...
Bu konuda veli ve dershanelere de önemli görevler düşüyor. Aynı anda iki okula birden kayıt yapmanın hiç de etik olmadığını kabul etmeleri gerekiyor. O okullardaki kontenjan açıklarını dört gözle bekleyen, başkaları değil de kendileri olsaydı, aynı şekilde düşünür ya da davranırlar mıydı? Böyle davrananlar hakkında neler düşünürlerdi.
 

Dershanelere gelince, şu kadar öğrencimiz, şu okulu kazandı diyebilmek için öğrencilerini, hiç de etik olmayan bir şekilde, birden fazla okula ne olur artık kayıt yaptırmasınlar. Reklam yapıp hava atmak için binlerce öğrencinin hakkını yemesinler!..
 

Şimdi, konuya hakim olmayan ya da bu kayıt sisteminin dışında olan birileri çıkıp, aynı anda iki okula kayıt nasıl oluyor? Bu saçmalık da nereden çıktı diyebilirler.
Onun için ufak bir hatırlatma yapmakta yarar var. Fen ve anadolu liseleri ile kolejlere aynı sınavla yani SBS sonuçlarına göre öğrenci alınıyor. Fen ve anadolu liseleri 3 yıllık SBS ortalamasına göre, kolejler ise sadece 8’inci sınıf SBS puanına göre öğrenci alıyor. Yani aynı sınava giriyorlar ama yerleştirme ve kayıt işlemleri ayrı ayrı yapılıyor.
 

Sistemin yanlışlığına ilişkin olarak son 5 yılda herhalde en az 100’ün üzerinde yazı yazdım. Geldiğinden itibaren yanlış olduğunu iddia ettim. Ama görünen o ki ne sistemi hayata geçiren Hüseyin Çelik’e ne Nimet Çubukçu’ya ne de Ömer Dinçer’e bunu anlatabildik.
Allah’tan, gelecek yıldan itibaren SBS kaldırılıyor. Yoksa, daha milyonlarca öğrenci bu eziyeti çekmeye devam edecekti!..

Yedek kayıt takvimi
MEB’in kayıt takvimine göre, fen ve anadolu liselerinde, bugünden sonra izlenecek kayıt süreci de şöyle:
* Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilir.
* Her öğrenci kayıt hakkı kazandığı okula, kayıt hakkı kazandığı gün hariç 3 iş günü içerisinde saat 17.00’ye kadar kayıt yaptırmak zorundadır. Kayıt yaptırmadığı takdirde, boş kalan kontenjanlara sistem tarafından yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verileceğinden bu haklarını kaybederler.
* Yedek kayıt döneminde, boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi 12 Eylül 2012 saat 17.00’ye kadar sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. 12 Eylül 2012 saat 17.00 itibariyle kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları ise 14 Eylül 2012 saat 17.00’ye kadar devam edecektir.
* Yapılan yerleştirmelerin sonucunda herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilemeyen, yerleştirildiği halde kayıt yaptırmayan veya kayıt yaptırıp da daha sonra sildiren öğrenciler sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırabileceklerdir.
* Yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler, verilen kayıt süresi içerisinde kayıtlarını yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybederler. Herhangi bir okula kayıtlı iken yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler bu haklarını kullandıkları takdirde, bir önceki okuldaki kayıtları sistemden otomatik olarak düşer.
Özel okullarda ise dünden itibaren son kayıt dönemine girildi. Yani önce puanlar açıklanacak, ardından kayıtlar...
Şu anda bir okulda kaydı olsun ya da olmasın tüm velilerin bu süreci yakından izlemelerinde yarar var. Hiç ummadıkları fırsatlar yakalayabilirler...
Özetin özeti: Bir konuda bir defa hata yapılır ama on defa yapılıyorsa biraz sorgulanması gerekmez mi? MEB eğer bunu kendi içinde yapamıyorsa, başkalarının bunun hesabını sorması gerekmez mi?..

Abbas Güçlü

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri