7 Haziran seçimlerine 5 gün kala köşe yazarları, siyasiler ve anket firmalarının üst düzey görevlileri son tahminlerini sıralıyor. Son olarak Konda Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü Bekir Ağırdır, T24'teki köşesinde, son oy tahminlerini sıraladı.
KONDA: ARTIK HDP'NİN BARAJI AŞACAĞINI SÖYLEMEK MÜMKÜN
Ağırdır, genel olarak araştırma şirketlerinin 'bıçak sırtında' gördüğü HDP için "artık barajı aşacağını söylemenin mümkün olduğu'nu dile getirirken, AK Parti'nin oran itibariyle oy kaybederken diğer üç parti de az veya çok oy artıracağını, MHP’nin olası her bir puan oy artışında milletvekili sayısına bu oranların yansımasının dramatik sonuçlar üreteceğini, ama milletvekili dağılımı ve sayısını öngörmenin, gerek asimetrik siyasi rekabet nedeniyle gerekse de seçim aritmetiği ve hesaplama yöntemi nedeniyle sorunlu olduğunu ifade etti.
"ASIL KRİTİK OLAN ŞEY 4 PARTİNİN DE..."
'Herkesin gözünün 7 Haziran akşamında nasıl bir tablo oluşacağı'nda olduğunu ifade eden Ağırdır, "Bana kalırsa kritik olan 7 Haziran akşamı oluşacak tablonun sayıları değil. Asıl kritik olan şey dört partinin de 8 Haziran sabahı oluşan tabloyu nasıl anlamlandıracakları, nasıl pozisyon ve tutum değişikliği yapacakları." dedi.
KOALİSYON İHTİMALİ
Koalisyon ihtimaline de değinen Ağırdır, "Yine herkes hükümet olmak için koalisyon seçenekleri düşünüyor ve konuşuyor. Halbuki mesele, gündelik hayatı yönetmekten daha çok artık ertelenemez hale gelmiş yapısal, anayasal reformları yapabilecek uzlaşmalar üretmek." dedi.
Ağırdır, son olarak, "Eğer dört parti de ve Cumhurbaşkanı da rasyonel siyasi akıl ve gelecek sorumluluğu ile düşünürlerse belki tarihi bir uzlaşma fırsatı yakalarız. Yok eğer, her aktör bugünkü pozisyon ve tutumlarını devam ettirecekse daha da gerilimli günler bekleyebiliriz." diyerek kritik bir mesaj verdi.
İşte Ağırdır'ın o yazısından çok kritik seçim tahminleri:
"BİRDEN BİRE 2 ŞEY OLDU"
Geçen hafta başına kadar Ak Parti kaynaklı bir bilgi dolaşımdaydı: Ak Parti yüzde 45’lerde dolaşıyordu ve HDP Diyanet tartışmaları nedeniyle potansiyel oyundan kaybetmeye başlamıştı. Sonra birden bire iki şey oldu:
Ak Parti oylarının yüzde 41 mertebesinde olduğu bilgisi yayılmaya başladı ve Ak Parti cenahında kendilerine dönük eleştirel yazıların sayısı ve dozu yükselerek yayınlanmaya başladı.
(...)
Geçen bir yılda yapılan iki seçimin gösterdiği temel karakteristik özellikler var. Birincisi dört partiye konsolide olmuş bir siyaset dünyamız var. İkincisi bu dört partinin hem tarihsel hem de siyasal ve sosyolojik nedenleri ve karşılıkları var. Üçüncüsü bu dört parti dört kimlik partisine dönüşmüş durumda. Dördüncüsü bu dört kimlik ve partileri arasında siyasi ve kültürel kutuplaşma var. Beşincisi de siyasi rekabet eksik, tüm coğrafyada dört partinin birden rekabeti değil, farklı coğrafyalarda ve farklı demografik, sosyolojik kümelerde farklı partilerin rekabeti var.
"AK PARTİ HALA ÜLKENİN GELECEĞİNDE ANAHTAR PARTİ"
Bu nedenlerle Ak Parti oy kaybederken bir başka partinin onun önüne geçme olasılığından konuşmuyoruz. Bu sayede de Ak Parti oy kaybediyor olmasına, iktidar kaybetme-kaybetmeme sınırında dolaşmasına karşın hala ülkenin geleceğinde anahtar parti.
internethaber.com