Koncuk: Yeni lise geçiş sistemi ile ilgili kaygılarımız nelerdir?

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ortaöğretime geçişte getirilen yeni sistem ile ilgili sendikamızın kaygılarını madde madde sıraladı.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ortaöğretime geçişte getirilen yeni sistem ile ilgili sendikamızın kaygılarını madde madde sıraladı. Genel Başkan, “Kaygılarımız ülkemizde en doğru eğitim öğretim ortamı oluşması kaygısındandır. Dibi görünmeyen suya girmek kaygılarımızı artırmaktadır.” dedi. 
Genel Başkan Koncuk ayrıca, 5 tercihe yerleşmede ortaöğretim başarı notu esas alınacağından evine en yakın Anadolu lisesine yerleşme diye bir şey olmayacağını da ifade etti.  
Genel Başkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“Açıklanan yeni lise geçiş sistemi ile ilgili kaygılarımız nelerdir?1-Her öğrenci istediği okula yerleşemeyecektir.5 tercih sınırı vardır.
2- 5 tercihe yerleşme orta öğretim başarısına göre yapılacaktır. Puanı yeten Anadolu lisesine yerleşeceğinden seçkinci sistem devam edecektir.
3- 5 tercihe yerleşmede mecburen orta öğretim başarı notu esas alınacağından evine en yakın Anadolu lisesine yerleşme diye bir şey yoktur.
4-Genel liseler daha nitelikli okullar olacak diye Anadolu lisesine çevrilmiş ve sınavlı hale gelmişti. Nitelikten geri adım mı atılmaktadır?
5-Nitelikten geri adım atılmasının bir sebebi sınavsız alımsa diğeri de, Anadolu liselerinin sınıf mevcutlarıdır. Sınıf mevcudu kaç olacaktır?
6-Adrese dayalı bir sistem hem sahteciliği hem de kast sistemini beraberinde getirmeyecek midir? TEOG bu yönüyle de iptal edilmiştir.
7-Fen, sosyal bilimler liseleri ile proje okulları sınavlı olacağından, okul dışı kaynak ihtiyacı daha da artacak, yarış hızlanabilecektir.
8-Akademik lise ihtiyacını karşılamak tam anlamıyla mümkün olmayacağı için, özel okullara duyulan ihtiyaç daha da artabilecektir.
9-Fen, sosyal bilimler liseleri ve proje okulları için yapılacak sınavda 60 soru yetersiz olup 6,7,8 sınıf müfredatının karşılamaktan uzaktır.
10-Sınavda sadece 8. sınıf müfredatı mı, 6,7,8. sınıf müfredatı mı sorulmalıdır konusu, sınavın hedefine uygun olarak tartışılmalıdır.
Kaygılarımız ülkemizde en doğru eğitim öğretim ortamı oluşması kaygısındandır. Dibi görünmeyen suya girmek kaygılarımızı artırmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SENDİKALAR Haberleri