657 değişikliği yapılacak mı? 657 sayılı yasa neden değiştirilmek isteniyor? İsmail Koncuk'tan 657 değişikliği açıklaması haberimizde...
KONCUK: MEMURLARI ENDİŞEYE DÜŞÜRMEYE KİMSENİN HAKKI YOKTUR!
Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, çiçeği burnunda Bakan Süleyman Soylu’ya yeni görevinde başarılar diledi. Koncuk, “Yeni göreviniz hayırlı uğurlu olsun. Çalışma Bakanlığı zor bir bakanlık, problemler çok, çözüm yolları aranıyor, elbette elimizden gelen katkıyı sunacağız. Bu vesileyle yeni görevinizde başarılar diliyorum.
Son günlerde Kamu personel rejimi sıkça konuşuluyor. Elbette 657'de değişiklikler yapılabilir. Türkiye Kamu-Sen olarak bu konuda geçmiş yıllarda çalışmalar yaptık ve o dönemki sayın Bakan Faruk Çelik'e takdim ettik. "Madem 657 değişecek böyle değişsin" dedik. Biz iyi niyetle yapılacak değişikliklere varız ama burada “değişmeli” sözü kullanılırken, sayın Cumhurbaşkanı paralelle mücadele diye bir ifade kullandı geçtiğimiz günlerde. Böyle bir mantıkla 657’nin değiştirilmesi gündeme gelirse tüm memurlar ve sendikalar endişeye düşerler. Anayasanın 128. Maddesi değişmeden iş güvencesi kaldırılamaz.
Sayın Cumhurbaşkanının "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değişmelidir" sözünden hareketle 657'yi bilmeyen gazeteciler ya da bazıları daha bu kanunun kapağını daha kaldırmamış olmalarına rağmen harekete geçiyorlar. Bunlara sorsan asla bilmezler 657'nin ne olduğunu. Devlet memurları işten atılamaz diye bir şey yok. Bir takım yerlere selam göndermek adına sorumsuzca yazılar yazmak doğru değil.
657 değişmeli mi? Elbette değişmesi gereken maddeler var. Mesela gelin ek gösterge rakamlarını değiştirelim. Polislerin ek göstergelerinin artırılması seçim beyannamenizde vardı elbette sonuna kadar hak ediyorlar ama diğer memurlar hak etmiyor mu? Gelin bunların ek göstergelerini de değiştirelim. Disiplin hükümlerindeki yanlış maddeleri değiştirelim.
Kamu personel rejimini memurun iş güvencesi üzerinden tartışılmasını doğru bulmuyoruz. Şayet bunun üzerinden gidilirse milyonlarca kamu çalışanı sokaklara dökülür. Bunları bir akıl zemininde değil, kin zemininde tartıştığımız sürece doğruyu bulamayız. Ülkenin yapısını bozarız, kamuyu bozarız.
Memurlarla ilgili onlarca yalan şey var, Türkiye'de 29 vatandaşa 1 memur düşerken, OECD ülkelerinde 15 vatandaşa 1 memur düşüyor. Yani Türkiye’deki bir memur OECD ülkelerindekine göre 2 kat fazla çalışıyor. Buna rağmen biz memurlarımızı tembel diye tanımlıyoruz. Her meslek grubunda vardır bu tip insanlar, mesela Milletvekili olup Meclis'e uğramayan ya da sadece gelip parmak kaldıranlar yok mu? Yani tüm memurları tembel diye nitelemek yanlıştır. Eminim tüm konfederasyonlarımız aynı zeminde düşünüyorlar” dedi. Memurları tembel diye nitelemek yanlıştır. Eminim tüm konfederasyonlarımız aynı zeminde düşünüyorlar” dedi.