Kömüre dönüş başladı

UEA Başekonomisti Birol, 'Kömür, enerjide gözde oluyor, 2030'a kadar tüm enerjinin üçte biri kömürden karşılanacak' dedi

Uluslararası Enerji Ajansı'nın hazırladığı olası bir senaryoya göre gelecek yıllarda petrol ana enerji kaynağı olmaya devam ederken, kömürün yıldızı da giderek parlıyor. Ajansın Başekonomisti Fatih Birol, son 7 yılda, kömüre olan talebin, öteki enerji kaynakları toplamından daha hızlı büyüdüğünü belirtirken, “2030'a kadar da küresel enerji talebindeki artışın üçte birini kömürün karşılaması bekleniyor” dedi.

YATIRIMLAR SEKTEYE UĞRAYACAK

Küresel krizin enerji yatırımlarını ve kaynaklarını nasıl etkileyeceğini anlatan Birol, 45 gün içinde 30 ülkede tartışılan, 2030'a kadar tüm dünyada 26 trilyon dolarlık yatırım öngörülen enerjideki senaryolarla ilgili bilgiler verdi. Buna göre enerji yatırımları bütün dünyada sekteye uğrayacak.

Etki ölçüsü, enerjinin türüne ve ülkeye göre değişecek. Petrol bölgesi Ortadoğu'da bile yatırımlarda ertelemeler görülüyor. Birol, “kömürün yükselişi”nin gözden kaçtığını ifade ederken, “Kömür, çok önemli, enerji kaynaklarının hepsini topladığınızda ancak kömürün artış hızına ulaşıyor” derken, yüzde 85'lere yükselen talebin önümüzdeki yıllarda da en çok Çin ve Hindistan'dan geleceğini söyledi.

ORTADOĞU TÜKETİCİ OLUYOR

Birol'a göre kriz nedeniyle fiyatlarda görülen düşmeler, 2010 ve 2011'den sonra yeniden talep artışıyla yükselme trendine geçecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yürümesi için yeni formüller aranacak. Birol, “Avrupa'da bile rüzgar yatırımları rafa kaldırıldı. Enerji, Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos'taki konusu enerjiydi, program değişti. Şimdi ekonomik krizin enerjiyi nasıl etkileyeceği tartışılacak” dedi.

Yine Birol'un tesbitine göre petrol talebi, 1000 kişiye 863 arabanın düştüğü ABD'de azalırken, 1000 kişiye 20 arabanın düştüğü Çin'de yükselecek. Birol, ayrıca petrol üreticisi Ortadoğu ülkelerinin de giderek dinamik bir enerji tüketicisi haline geleceğini söyledi. “Dünyanın 2012 sonrası için karbonsuzlaşmaya ihtiyacı var” diyen Birol, Kopenhag'da gelecek yıl Kasım ayında yapılacak 'İklim Değişikliği' konferansında da tartışılacak ısı artışını 2 santigratla sınırlama senaryosu için Türkiye de dahil tüm bölgelerde yeni teknolojik yatırımlar gerektiğini söyledi.

ABD'DE KÖMÜRE DÖNÜŞ BAŞLADI

Isınma amaçlı enerji maliyetlerindeki artış, küresel krizin ekonomisini sarstığı ABD'de de kömürü yeniden gözde hale getirmeye başladı. Geçen hafta sonunda New York Times gazetesinin yayınladığı haberde, ABD'de evler için kömür satışlarının bu yıl yüzde 10 arttığı ve kömür sobası üreticilerinin de üç kat artan talebe yetişmekte zorlandıkları bilgileri yer aldı. Fuel oil ve doğalgaz kullanımının yaygın olduğu ABD'de 2006'da evlerde kömür kullanımının 258 bin ton ile en düşük seviyeye indiği dile getirilirken; 2007'de bu rakamın yüzde 9, 2008'in ilk 8 ayında da yüzde 10 oranında arttığı ifade edildi.
bugün

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri