Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, baskıcı, yasakçı ve ötekileştirici uygulamaların yaşandığı Türkiye’nin geride kaldığını ifade ederek, “Ülkemiz, 21. yüzyılda önemli bir değişim ve dönüşüm içerisine girmiştir. Anakronik uygulamalara son verilmiş, hak ihlalleri ve yasaklarla anılan bir ülkeden, sivil, demokratik ve özgürlük alanlarının genişlediği, dışlayıcı politikaların ve uygulamaların terk edilerek, temel hakların korunmaya çalışıldığı bir ülkeye doğru yol alıyoruz. Değişim, öznenin değişmesi değil, öznenin değiştirdiği zihniyettir. Eğitim çalışanlarının haklarını savunmak, mazlum ve mağdurun sesi olmak, medeniyet değerlerimiz doğrultusunda çalışmalar yapmak amacıyla çıktığımız sendikal yolculukta, yaptıklarımızla, eylem ve söylemlerimizle Türkiye’de zihniyet değişikliğinin öznesi, dönüşümün öncüsü olduk. Ülkemizde her şey aslına rücu edinceye kadar teşkilat olarak büyük yürüyüşümüzle değişimi sürüklemeye devam edeceğiz” dedi.
Sinop Şubesi’nin il divan toplantısında konuşan Şükrü Kolukısa, sendika olarak, Türkiye’deki değişim ve dönüşüme en büyük katkıyı sağladıklarını belirterek, “Ülkemizin daha demokratik, sivil ve özgürlükçü bir noktaya gelmesi, başta başörtüsü yasağı olmak üzere, fişleme aracına dönüştürülen Milli Güvenlik Dersi’nin kaldırılması, Kur’an kursuna getirilen yaş sınırının kaldırılması, katsayı adaletsizliğine son verilmesi, kesintisiz sekiz yıllık eğitim sisteminin değiştirilmesi, 28 Şubat sürecinde mağdur edilen eğitim çalışanlarının haklarının iade edilmesi gibi, birçok antidemokratik uygulamanın sona erdirilmesini sağladık. 24 yıldır hak ve özgürlük mücadelesi veriyoruz. Milletin, hakkın, emeğin, mazlum ve mağdurun yanında yer almamız, bizi Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu haline getirdi. Yaptıklarımız, kazandıklarımız ve kazandırdıklarımız oldukça önemli ama bununla yetinmiyoruz. Daha yapacak çok işimizin olduğunun farkındayız. Bu anlayış ve gaye ile zirveden yeni ufuklara yolculuğumuz tam gaz sürecek” şeklinde konuştu.
Tarih yazıyoruz
Türkiye’de emek mücadelesine dair değerli kazanımlara imza attıklarını kaydeden Kolukısa, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örgütlenmede sendikacılığın hakkını verirken, toplu sözleşmede tarih yazdık. Nöbet ücretini alarak yılların angaryasına son verdik. Hafta sonu kurslarında görev yapan memur ve hizmetlilere yönelik kazanımlarla gönülleri fethettik. Akademik personelin geliştirme ödeneğinin devamını sağladık. YURTKUR personelinin fazla çalışma ücretlerinin kapsamını genişlettik, miktarını artırdık. Cuma namazını mesaiye değil, mesaiyi Cuma namazına ayarladık. 4/C’lilerin ek ödeme kazanımının yanında geçici personel garabetinden kurtulması, 4/B’liler için kadro düzenlemesi yapılması, kadro-derece sınırlamasının kaldırılması, yıpranma payı, işçilikte geçen sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi ve daha birçok konuyu toplu sözleşmeyle çalışılacak konular arasına dahil ettik. Kısacası, eğitim çalışanları için 44 kazanım elde ettik.”
Değerlerimizle barışık müfredat istiyoruz
Anayasal kurum şeklinde kurgulanan vesayetin bekçisi yükseköğretim sisteminin demokratik, katılımcı, saydam bir sisteme dönüşmesi için çaba ve çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Kolukısa, “18 ve 19. Millî Eğitim şûralarında ortaya koyduğumuz iradeye sahip çıkarak, milletin değerleriyle barışık müfredat için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Müfredatın ve ders kitaplarının antidemokratik, totaliter dönemleri çağrıştıran, öğrencileri dünyaya ve dünyadaki değişimlere değil, ideolojiye göre yetiştiren yönlendirmelerden arındırılması; milli bir ruhu bünyesinde barındıran, medeniyet değerlerimiz doğrultusunda şekillenen yeni bir müfredatın hazırlanması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Uygulanabilirliği kalmamış yönetmelikte ısrar etmek anlamsız
Kılık-kıyafet yönetmeliğinin daha fazla zaman geçirilmeksizin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kolukısa, şunları söyledi:
“Yaptırdığımız ankete göre öğretmenlerin yüzde 63’ü serbest kıyafetten yanadır. Dört yıl önce başlattığımız sivil itaatsizlik eylemimize, sonuç alıncaya kadar devam edeceğiz. Zaten mevcut kılık-kıyafet yönetmeliğine uyan öğretmen de yok. Favoriden bıyığa, ayakkabı topuğundan etek boyuna kadar her şeye karışan bir yönetmeliğin bugün uygulanabilirliği kalmamıştır.”
Anayasa konusuna da değinen Kolukısa, “Millet olarak, darbecilerin anayasasıyla yönetilme ayıbından kurtulmalıyız. Birçok defa değiştirilmiş ama ruhuna dokunulmamış bir anayasa ile yol almamız, ileriye gitmemiz mümkün değil. Son gelişmeler de göstermiştir ki, mevcut anayasa sorunlara yol açıyor, krizlerin çıkmasına neden oluyor. Çağın gereklerine, ihtiyaçlarına cevap veren, insan onurunu, temel hak ve özgürlükleri merkeze alan yeni bir anayasanın yapılması zaruridir” dedi.
Eğitim-Bir-Sen Sinop Şube Başkanı Ramazan Çelik ise, 15 Mayıs mutabakatlarında ilde yetkili olmanın gururunu yaşayacaklarını belirtti.
Şükrü Kolukısa, Şube Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, İl Milli Müdür Yardımcısı Mustafa Aslan ve Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak’ı ziyaret etti.
Kolukısa, programı kapsamında okul ve kurum ziyaretleri de gerçekleştirdi.