KKTC seçmeni ‘Eroğlu’ dedi

KKTC'de dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, favori Derviş Eroğlu oyların yüzde 50.38'ini alarak ilk turda kazandı. En güçlü rakibi Mehmet Ali Talat yüzde 42.85'te kaldı

KKTC'de dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu oyların yüzde 50.38'ini alarak zafer kazandı. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'tan 2005 yılında koltuğu devralan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, 5 yıl aradan sonra koltuğu Eroğlu'na devretmiş oldu. Toplam 629 sandıkta 164 bin 72 seçmenin 125.294'ünün oy kullandığı KKTC'de, seçime katılım oranı yüzde % 76.37'de kaldı.

Tutulmayan sözlere cevap
Siyasi gözlemciler, Eroğlu'nun ilk turda seçimi kazanmasını, 2004 referandumu döneminde BM, ABD ve AB tarafından verilen sözlerin tutulmamasına bir cevap olduğu görüşünde. Kıbrıslı Türkler 7 aday arasından seçtikleri Eroğlu'na aynı zamanda, Talat ile Hristofyas arasında devam eden ancak seçimler nedeniyle ara verilen müzakerelerinde başmüzakerecilik görevini vermiş oldu.
Resmi sonuçların Yüksek Seçim Kurulu tarafından bugün ilan edilmesi durumunda, Eroğlu'nun yarın toplanacak Cumhuriyet Meclisi'nde ant içerek görevine başlaması bekleniyor.

Görüşmeler devam edecek
Eroğlu, seçim sonuçlarının ardından halka seslendi. UBP Genel Merkezi önünde 10 bin kişiye konuşan yeni Cumhurbaşkanı, “Saray gerçek sahibinin yani halkın oldu” dedi. “Hani dünya bizi bilmezdi” diye konuşan Eroğlu, “Bakın dünyanın önde gelen yayın kuruluşları burada. Demek ki burada bir gerçek varmış” şeklinde konuştu.
Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak asla masadan kaçmayacaklarını belirterek, “Hristofyas'ın tavrını göreceğiz. Anlaşma derken, bizler 1974'ün gerisine gitmek istemiyoruz. 1963'teki gibi 3 yıl süren bir anlaşma istemiyoruz” dedi.
Eroğlu, “Anavatan Türkiye ile de uyum içinde olacaklarını” söyledi. Eroğlu, “Bana uzlaşmaz dediler iftira ettiler. Görecekler Anavatan'la en sıcak ilişkiyi ben kuracağım” dedi. Eroğlu, “1963'ten bu yana halkımın hizmetindeyim. Kıbrıs sorununa ve halkıma ömrümü verdim. Göreceksiniz, masadan kaçmayacağım. Masada Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını onurlu bir şekilde savunacağım. Kıbrıs, Anavatan Türkiye için milli davadır. Bizim milli davamızda Türkiye ile çok yakın ilişkiler içinde olacağım” diye konuştu.
Sonuçların açıklanmasının ardından Mehmet Ali Talat, Eroğlu'nu arayarak kutladı.

İki devletli çözüm istiyor
Derviş Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Kıbrıs'ta devam eden görüşmelerin seyri de değişecek. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın “Tek egemenlik” temelinde yürüttüğü görüşmelere sert muhalefetiyle tanınan Eroğlu, “Kıbrıs'ta iki halkın bulunduğunu ve bu nedenle 'tek egemenliğin' asla kabul edilemeyeceğini” savunuyor.
Eroğlu, Talat'ın bugüne kadar yürüttüğü müzakerelerde ele alınan konuların tekrar görüşülmesini isteyecek. Siyasi eşitliğe dayalı 2 bölgeli, 2 toplumlu anlaşmada, “iki devletli” çözüm konusunu ön plana çıkaracak.

Yeni hükümet kurulacak
KKTC'de 19 Nisan 2009 genel seçimlerinin ardından, Başbakan ve UBP lideri Derviş Eroğlu'nun cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte UBP iktidarı meclisteki tek başına iktidar sayısını kaybetti. 50 sandalyeli mecliste 25 milletvekiliyle tek başına iktidar olan UBP, yeni süreçte iktidarlığını sürdürmesi için başka bir parti ile koalisyon kurmak zorunda. Koalisyon seçenekleri arasında ise, Eroğlu'na seçimlerde destek veren Demokrat Parti (DP) ön plana çıkıyor. Meclis'teki son sandalye durumu şöyle:
UBP: 24
CTP:15
DP:5
TDP:2
ÖRP:2
Bağımsız: 1

Türkiye kökenliler Eroğlu'na oy verdi
KKTC'de yapılan seçimlerde Türkiyeli KKTC vatandaşların tercihi Eroğlu oldu. Türkiyeli vatandaşların yoğunlukla yaşadığı İskele'de, Eroğlu Talat'a fark attı. Eroğlu'nun yüzde 59,34 oy aldığı İskele'de Talat yüzde 34,10'da kaldı. 5 ilçenin bulunduğu ülkede Talat sadece Lefkoşa'da Eroğlu'nun önüne geçti. Burada Talat yüzde 47, Eroğlu yüzde 44 aldı.
Öte yandan, bir anlaşmada Rumlara verilecek bölge olarak görülen Güzelyurt'ta da Eroğlu seçimi önde bitirdi. Eroğlu Güzelyurt'ta oyların yüzde 53'ünü alırken Talat yüzde 42 oy aldı. Güzelyurt halkı Annan Planı'nın referanduma sunulduğu 2004'te yüzde 64 evet demişti.

Eroğlu kimdir?
1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Derviş Eroğlu, 1976 genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nden Gazimağusa milletvekili seçildi. 1976-77'de Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu.
1983 yılında oluşturulan Kurucu Meclis'te, Kurucu Meclis üyesi olarak görev yaptı. 1983 yılında UBP'nin Genel Başkanlığı'na getirildi.
1985 genel seçimlerinden sonra ilk kez başbakan olan Eroğlu, toplam 7 kez hükümet kurdu. Eroğlu son olarak Nisan 2009 seçimlerini kazanarak partisini tek başına iktidara taşımıştı.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri