Kızlar Edirnekapı’ya erkekler Kadırga’ya

İstanbul’un iki büyük yurdunda karma uygulaması değiştirildi!

İstanbul’da karma yurt olarak hizmet veren Edirnekapı Öğrenci Yurdu’ndaki erkek öğrenciler başka bir karma yurt olan Kadırga Öğrenci Yurdu’na, buradaki kız öğrenciler de Edirnekapı Öğrenci Yurdu’na nakledilecek.

İstanbul’da Kredi Yurtları Kurumu Müdürlüğü’ne bağlı Edirnekapı Öğrenci Yurdu ile Kadırga Öğrenci Yurdu karma yapıdan çıkartılarak kız ve erkek öğrenci yurtları olarak ayrıldı. Edirnekapı’da kalan erkek öğrenciler Kadırga’ya alınacağını öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kala öğrendi. Değişikliğin gerekçesi olarak kurumlara başvuran öğrencilere ise bilgi verilmediği iddia edildi.

Edirnekapı Öğrenci Yurdu’nda ve ek binasında 704 kız öğrenci ve 612 erkek öğrenci yatak kapasiteli. Kadırga Öğrenci Yurdu ise 360 kız ve 396 erkek olmak üzere 756 öğrenci kapasiteli. Edirnekapı ve Kadırga karma öğrenci yurtlarının sadece erkek ve kız yurdu olarak devam etmesi kararından geç haberdar olan öğrenciler duruma tepki gösterdi. Öğretim döneminin kapanmasıyla Temmuz ayının 11’inde öğrencilere, “tadilat yapılacak” gerekçesi gösterildi ve yurttan çıkarıldı. Ancak öğrenciler “tadilat” gerekçesiyle ayrıldıkları Edirnekapı Öğrenci Yurdu’nun karma biçimden çıkartılarak sadece erkek öğrenci yurdu olarak hizmetine devam edeceğini ise yurtlarına geri dönmek istediklerinde öğrendi.

Hâlâ kız nakilleri alınıyor

YURTKUR’un duyurduğu nakil listelerinde ise kız yurdu olarak devam etmesi kararlaştırılan ve istyurtkur.gov.tr isimli internet sitesinde yer alan nakil kız ve erkek Excel dosyalarında Edirnekapı Öğrenci Yurdu’na erkek öğrencilerin, erkek yurdu olarak devam edecek Kadırga Öğrenci Yurdu’na da kız öğrencilerin halen nakillerinin alındığı görüldü.

“Gelen talimatı uyguladık”

KYK İstanbul Bölge Müdürlüğü, Yönetim Kurulu’nun kararı aldığını, kararı açıklayamayacaklarını sadece kararı uygulamakla mükellef olduklarını söyledi. Gerekli çalışmaları yaptıklarını ve yurtların alt yapısını karma olan formattan çıkardıklarını söyleyen kurum yetkilisi, kendilerinin de karardan geçen hafta haberdar olduklarını sadece gelen talimatı uyguladıklarını ifade etti.

Öğrencilerden kampanya

Her iki yurdun da neden karma formattan çıkarıldığı ve öğrencilere yaşatılan mağduriyetin gerekçesi sır gibi saklanırken yurtlarda kalan öğrenciler, uygulamaya karşı kampanya başlattı. Sosyal medya aracı twitter’da “Yurduma Dokunma” kampanyası başlatan öğrenciler KYK Genel Müdürlüğü’ne de dilekçe gönderme çağrısında bulundu. Öğrenciler gönderdikleri dilekçede, “Karma yurt düzeninin kız ve erkek öğrenci yurdu olarak ayrılması kararının cinsiyet ayrımcılığı, demokratik normlara aykırılık, sosyal paylaşımların sınırlanacağı gerekçesiyle alınan kararın iptalini arz ederiz” ifadelerine yer verdi.

Facebook’ta yüzlerce üyeye ulaşan öğrenciler eski yurtlarında kalmak için twitter hesaplarından yazdıkları mesajlarla destek istedi. İşte o mesajlardan bazıları:

Ayseaync: “Kime ne zararı var güzelim karma yurdumuzun ya”

Kardelen Başak: “Kadınlar ve erkeklerin aynı mekanda yaşayabiliyor oluşu hâlâ birileri için tehlike”

Asya Güvenç: “Kız ve erkek öğrencilerin aynı yurtta barınması bile birilerini rahatsız ediyor”

Işıl Merve Gürsoy: “Medeniyeti yavaş yavaş kaybediyoruz. Karma yurtlar tek cinse dönüştürülüyor, öğrencilerin ne istediği kimsenin umrunda değil!”

Mehmet Anıl Solak: “Üniversiteli gençleri sokağa atma. Kız çocuklarını mağdur olmasın. Destek ver, sessiz kalma”

Yurduma Dokunma: “ Karma eğitimi kaldırarak engellenecek tek şey, birbirine saygı duyan eşit insanlar”

Yurduma Dokunma: “Cinsiyet ayrımcılığına karşıyız”

Gazetevatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri