Kitapsız kaldılar ama gören yok

Görme Engelliler okuluna Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni müdür olarak atanınca öğrenciler kitapsız kaldı.

Görme Engelliler okuluna yapılan atama okulu karıştırdı. Matematik kitaplarının braille alfabesiyle basımında tek uzman kişi olan müdür vekili istifa etti. Öğrenciler kitapsız kaldı.

GÖRME engelliler için özel olarak braille alfabesiyle hazırlanan matematik kitaplarının büyük bir kısmının bu yıl basılamadığı ortaya çıktı. Görme engellileri mağdur eden sürecin altından ise garip bir atama hikayesi çıktı.

Yaklaşık 3 bin engelli öğrenciyi mağdur eden süreç şöyle gelişti:

1980'den beri görme engellilerin eğitimiyle ilgili çalışmalar sürdüren Kadir Cengiz, 1993 yılında Görme Engelliler Okulu ve Basımevi'nin kurulmasına öncü olurken, müdür vekili olarak görevine devam etti. Kadir Cengiz, özellikle sayısal içerikli olduğu için braille alfabesiyle basımı çok zor olan matematik kitaplarının hazırlanması konusunda uzmanlaşırken, yıllarca bu alanda başka kimse yetiştirilmedi.

Ankara'ya tayin istedi

Cengiz, bu yıla kadar görevine müdür vekili olarak devam ederken diğer yandan AKP Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi'nin danışmanlığını yürüten, ancak kadrosu İzmir'de Hacı Şakir Eczacıbaşı İlköğretim Okulu'nda bulunan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Abdullah Aksoy, Ankara'ya tayinini istedi. Aksoy, Görme Engelliler Okulu ve Basımevi'nin boş bulunan müdürlük kadrosuna atandı. Yıllarca müdür vekilliği yapan ve yüksekokul mezunu olmadığı için müdürlüğe atanamayan Kadir Cengiz de, atamaya itiraz ederek emekliliğini istedi.

Kitaplar hazırlanmadı

Atama tarihine kadar ilköğretim 6 ve 7'nci sınıfların matematik kitaplarını hazırlayan Cengiz, çalışmayı bıraktı ve Cengiz dışında başka uzman olmadığı için 1'inci sınıftan 5'inci sınıfa kadar olan matematik kitapları hazırlanamadı. Görme engelli öğrencilerse bu atama süreci sonunda mağdur oldu.

Genel müdürlük doğruladı

ENGELSİZ Yaşam ve Fırsat Eşitliği Platformu Dönem Başkanı Erol Sayyıdan, okula yapılan atamayı eleştirerek, “Söz konusu kişi, daha önce de İzmir'de bir ilkokula yine bakan oluru ile müdür olarak atanmasına karşın, bu okulda bir gün bile görev yapmadan, TBMM'de milletvekili danışmanlığını sürdürmüştür” dedi.
Altınokta Görme Engelliler Vakfı Genel Sekreteri Halil Köseler de, yapılan atamanın yanlış olduğunu savunurken, MEB Özel Eğitim Rehberlik Danışma Genel Müdürlüğü yetkilileri de kitapların okulun açıldığı günlere yetişmediğini doğruladı.

Cengiz: Bana haksızlık yapıldı

ANKARA Hürriyet'in sorularını yanıtlayan okul ve basımevinin eski müdür vekili Kadir Cengiz, yıllardır bu alanda çalışmalar yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Bu işle alakası olmayan bir insanı müdür olarak atadılar. Ben de bu işi yıllardır hep vekaleten yürüttüm. Bu bana yapılan haksızlıktır. Yetkili kişilere durumu aktardım ama dinlemediler. Bu şartlar altında çalışmam diyerek emekliliğimi istedim”

Aksoy: Zaman zaman arıyorum

MÜDÜRLÜK görevine atanan Abdullah Aksoy ise, iddialar karşısında şunları söyledi:
“Öncelikle yıllardır bu alanda niye başka hiç kimsenin yetiştirilmediğini sorgulamak gerekir. Atamayla ilgili ise, benim kadromla ilgili problemlerim vardı. Ben doktora bile gidemiyordum. Tayinimi istedim, kadromu bu okula verdiler. Ama benim zaten bu okul ve basımeviyle ilgili hiçbir imza yetkim yok. Ben yine de oradaki arkadaşları zaman zaman arıyorum, yardımcı olmaya çalışıyorum.”

Hürriyet

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri