Kitaplar doğal öğrenme ortamnı hazırlıyor

Prof. Dr. Sedat Sever; “Okul öncesi dönemde gelişimi desteklenen çocuklar okulda daha başarılı olur. Etkinlikler çocukların yaparak öğrenme ve keşfetme yeteneğini geliştirir” diyor.

Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimin Kültürel Temelleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever, Milliyet'in okul öncesi çocuklar için okuyucuyla paylaşacağı 'Anne ve çocuk ev okulu' adlı kitapları, “Bu tip nitelikli kitaplar çocuklara ev ortamında bireyselleştirilmiş öğrenme fırsatı yaratan araçlardır” diye nitelendirdi.
Prof. Dr. Sedat Sever, çocukların birebir katılımının sağlanacağı etkinlik kitapları hakkında sorularımızı yanıtladı:

Milliyet'in 'Anne ve çocuk ev - okulu' adlı ilköğretim ön sınıflar için hazırladığı kitapları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Anne ve Çocuk Ev Okulu adlı çeviri kitap, özellikle 3-7 yaş dönemindeki çocukların el becerilerini geliştirecek çok sayıda etkinlik örneği sunuyor. Etkinlikler, çocukların anne, baba gibi yetişkinlerle birlikte zaman geçirmesine olanak sağlayacak; öte yandan yaparak-yaşayarak öğrenme, eğlenme, keşfetme yetilerini geliştirebilecek özellikler taşıyor.

Bu kitaplarda yaş gruplarına göre, anne ve çocuk ya da eğitici ile çocuk arasında yapılacak etkinlikler (aktiviteler) hakkında neler düşünüyorsunuz?

Etkinlikler, evdeki kullanılmış araç-gereçlerle gerçekleştirilebilecek yalınlıkta sunulmuş. Kitapta; çocukların keserek, yapıştırarak, boyayarak, çizerek, yırtarak, oyarak, biçimlendirerek, süsleyerek çeşitli nesneler, eşyalar oluşturmaları için, görsel öğelerle de desteklenmiş bir öğrenme çevresi yaratılmış..

Okul öncesi dönemde evde yapılacak etkinliklerin çocuğun gelişimi ve okula hazırlık açısından yararları nelerdir?

Nitelikli kitaplar, çocuklara, ev ortamında bireyselleştirilmiş öğrenme fırsatı yaratan araçlardır. Resimleriyle ilgi uyandıran, çocukların yaratıcı yetilerini geliştirmelerine olanak sağlayan; onların sorma, bilme, öğrenme, eğlenme gereksinmelerini yanıtlayan kitapların gelişim süreçlerine önemli katkıları vardır. Okul öncesi dönemde, nitelikli kitaplarla kavramsal ve bilişsel gelişimleri desteklenen çocukların, okulda daha başarı oldukları bilinmektedir.

Yaşamın ilk yıllarından başlayarak çocuklara gözlemleme, karşılaştırma, sınıflandırma ve uygulama yapma becerilerini geliştirebilecekleri ortamların yaratılması gerekir. Sanatçılar ve uzmanlar tarafından hazırlanmış öğretici ya da yazınsal nitelikli çocuk kitapları, bilişsel ve dilsel gelişim için çocuklara bu ortamları yaratan, özgün dilsel ve görsel uyaranlardır.

Okul öncesi dönemde, düzenli olarak, nitelikli görsel ve dilsel uyaranlarla (resimli kitaplarla) buluşturulan çocukların 2-3 yaşlarında 900 sözcüklük; 4-5 yaşlarında 2 bin 500 sözcüklük bir dağarcığa ulaştıkları bilinmektedir. Bu durum, çocuğun anadilini etkili bir iletişim ve düşünce aracı olarak kullanma becerisi edinmeye başladığını gösterir.

Söz konusu kitaplarda yer alan etkinlikler çocuğu hangi alanlarda geliştirir? Gelecekte hangi alanlarda daha başarılı ya da ön planda olmasını sağlar?

Etkinlikler, çocuklara kuramsal olmayan, onları da yapmaya, yaratmaya, keşfetmeye yönelten özellikleriyle çocuğun bir özne olarak öğrenme sürecine istekle katılmasına katkı sağlar. Çocukların duygu ve düşünce eğitimlerini yaşayarak gerçekleştirecekleri doğal öğrenme ortamları hazırlar. Çocuğun çevresindeki yetişkinler, bu etkinliklerin kılavuzluğunda, her gün düzenli olarak çocuklarla birlikte, yaratıcı serüvenlere çıkmayı temel bir sorumluluk olarak duyumsamalıdır.
milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri