Kış saati uygulaması kalkıyor mu?

Kış saati uygulamasına son verilmesi için Meclis'e yapılan başvurular bugün Dilekçe Komisyonu'nda ele alındı. Komisyon Başkanı Yahya Ekmen, "Öyle zannediyorum ki bundan sonra kış saati uygulamasıyla ilgili bir değişikliğe gidilecek" dedi.

Kış saati uygulamasına son verilmesi için Meclis'e yapılan başvurular bugün Dilekçe Komisyonu'nda ele alındı. Komisyon Başkanı Yahya Ekmen, "Öyle zannediyorum ki bundan sonra kış saati uygulamasıyla ilgili bir değişikliğe gidilecek" dedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman başkanlığında toplandı. Toplantıda komisyona ulaşan 14 ayrı konudaki başvurular ele alındı. Kış saati uygulamasına son verilmesi yönündeki 4 başvuru da komisyonda ele alındı. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Komisyon Başkanı Ekmen, kış saati uygulamasının, dünyanın her ülkesinde uygulanan bir yöntem olmadığını belirterek, özellikle belli coğrafyadaki ülkelerin bir kısmının uyguladığı bir metot olduğuna işaret etti.

Yılın yarısında yaz uygulaması, yarısında kış uygulaması yapılması noktasında bazı itirazlar bulunduğuna işaret eden Akman, "İnsanlar yaşam şartlarının buna göre değişkenlik gösterdiği gibi itirazlarda bulunuyorlar. Biz gördük ki bu konuyla ilgili teknik kuruluşlarımız da aslında tam bir kararlılık noktasında değiller. Bir tarihte artık son defa kış saati uygulamasının yapılacağını söylemiş oldukları halde daha sonra buna bir şekilde devam edildiğine şahit olduk. Şimdi iki türlü alternatif söz konusu. Bunun
tamamen kaldırılması veya senenin 9 oyunda uygulanmayı 3 ayında uygulanması konuşuluyor. Biz de bunları alternatifli bir şekilde kurumlarımıza öneri olarak götüreceğiz. Öyle zannediyorum ki bundan sonra kış saati uygulamasıyla ilgili bir değişikliğe gidilecek" şeklinde konuştu.

Uygulamanın 3 aya düşürülmesi halinde hangi ayları kapsayacağı sorusuna Akman, "Aralık, Ocak ve Şubat ayları. Kışın günlerin en kısa olarak yaşandığı dönemlerde" karşılığını verdi. Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında da bir farklılık yaşandığına işaret eden Akman, bu 3 ayda Türkiye'nin batısında kış saati uygulaması yapılmadığı zaman biraz erken bir saatte işe başlama durumu söz konusu olabilirken, doğu bölgesi için biraz daha makul bir saatin söz konusu olabildiğini anlattı. Bununla ilgili bir teknik
düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirten Akman, "Esasında hiç uygulanmasa da ülkenin çok fazla bir kaybının olmayacağı gibi bir durum söz konusu. Bazen elektrik tasarrufundan bahsediliyor ama mesai saatlerinin ayarlanmasıyla bunu telafi etmek mümkün olacak" dedi.

Akman, bir soru üzerine önümüzdeki yıl içinde bu kararın hayata geçmesinin mümkün olduğunu ama bunun kararını idarenin vereceğini söyledi. Akman, "Biz gelen talepler üzerine aldığımız teknik bilgiler çerçevesinde bu kanaate vardık" diye konuştu. 'Uygulama hayata geçtiği takdirde memurların mesai saatlerinde bir değişiklik olacak mı?' sorusuna Akman şu karşılığı verdi: "Hayır mesai saatlerinde bir değişiklik olmaz. Saatler her zaman aynı kalır. Devlet Memurları Kanunu'ndan kaynaklanan haklar var. Yalnız yarım saat, bir saat öne alınması tarzında uygulanabilir. Şimdi de Türkiye'nin değişik şehirlerinde değişik saatlerde mesailer başlatılabilmektedir zaten."

takvim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri