Kimliksiz döviz alımına yasak geldi!

Döviz alırken kimlik numarası alınacak

Döviz alırken kimlik numarası alınacak

Dolar 9 seviyesini aşmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan dolara müdahale geldi. Bakanlığın aldığı karara döviz alım satımlarında müşterinin kimlik numarası, işlem tarihi ve miktarı kayıt altına alınacak

RESMİ GAZETE'DE DÜN YAYIMLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz bürolarının kuruluş, şube açma, faaliyette bulunma ve denetim esaslarını değiştirdi. Düzenlemeyle döviz alım satımlarında kimlik tespiti de zorunlu hale getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Tebliğ’de değişiklikler yaptı.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle döviz bürolarından başvuru sırasında alınacak ücretler, döviz bürolarının asgari ödenmiş sermaye şartları güncellendi.

HER İŞLEM KAYIT ALTINA ALINACAK

Döviz büroları, döviz alım satımında müşterinin kimlik, pasaport veya vergi kimlik numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlemi kayıt etmek zorunda olacak.

Resmi Gazete'deki –– Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2018-32/45)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2021-32/62) değişiklik şöyle oldu;

MADDE 19:

(5) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde, müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlem itibarıyla ayrı bir hesap veya deftere kaydının yapılması zorunludur.

(6) Yetkili müesseseler gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorundadır. Müşteri tarafından beyan edilen T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları vezne görevlileri tarafından kişinin fotoğrafının yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya Pasaport üzerinden, Vergi Kimlik Numarası ise bunlara ek olarak kişinin söz konusu şirket adına işlem yapmaya yetkili olduğunu belirten belgeler üzerinden kontrol edilerek kayıt altına alınır. Söz konusu bilgiler, ilgisine göre düzenlenen belgeler üzerine kayıt edilir.”

MADDE 20 – Aynı Tebliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “usul ve esaslar çerçevesinde müşterilerinin kimlik bilgileri ile istenilen diğer bilgileri tespit ederler” ibaresi “yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır” olarak değiştirilmiştir.

Düzenlemeyle döviz büroları için faaliyet bölgesine göre 2 ile 6 milyon Lira arasında ücret belirlendi. Mevcut döviz büroları, bu şartlara 2022 yılı sonuna kadar uyum sağlayacak.

DOLAR KAÇ TL

Dolar/TL'de yükseliş sürüyor. Dolar dün 9.0450'yi aşarak rekor kırmıştı.Dolar yeni güne de rekora yakın bir şekilde 9.04 liradan başladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri