Kimlerin telefonları, nasıl dinleniyor?

Bakan Şahin, SoruYorum'da anlattı....

HABERTÜRK'te Soru-Yorum programında Özay Şendir ve Balçiçek Pamir'in sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Mehhmet Ali Şahin, kamuoyunda çokça tartışılan "telefon dinlemesi"yle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Şahin'in anlattıkları:

TELEFON DİNLEMELERİ

"'Türkiye'de 70 milyon dinleniyor' diyorlar. Böyle birşey mümkün değil. Ben mesela dinlendiğimi düşünmüyorum. Kimlerin telefonu dinlenir, hangi koşullarda dinlenir, kim dinler, kararı kim verir? Bunların bilinmesi gerekiyor.
2005 yılının 1 haziranında ceza muhakemeleri kanunu yürürlüğe girdi. Adli dinleme ile ilgili bir madde. Bu maddeye göre soruşturma olacak, suç isnadı olacak, kişinin hakkındaki suç isnadı ciddi olacak, onunla ilgili bilgi edinme başka yoldan mümkün olmayacak. Savcı hakime talepte bulunacak. Hakime kişinin telefon numaralarını, ne ile suçlandığını, hakkındaki delilleri bilgi olarak sunar.Hakim bakar ve karar verir. Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'na gönderir. Ayrıca adli kolluk personeli var. Bunlar özel olarak seçilmiş, yine savcının bildirdiği isimlerdir. Bunlar bu kararı yerine getirirler. Böylece kişinin telefonları dinlenir ve kayda alınır. Ama sadece 3 ay süreyle. Buradaki kayıtlar da delil olarak kullanılır. Dolayısıyla 70 milyonun dinlenmesi söz konusu değildir."

İLLEGAL DİNLEME SUÇTUR

"İllegal dinlemeler yasaktır. Hukuki yaptırımı yoktur ve suçtur. Her kimse "benim telefonum ysadışı olarak dinleniyor "derse yasalar bena hangi yetkileri vermişse o vatandaşın şikayetini değerlendiririm. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü de yargı kararı olmadan kimsenin telefonunu dinleyemez. Yasadışı bir iş yapmış olur. Teknik takip de yapamaz, ortam dinlemesi de yapamaz. Yapsa da mahkemede delil olarak kullanılamaz.
Ama bazı istisnai durumlar vardır. Eğer izin alınacak kadar zaman yoksa istisnai olarak takip yapılır ama 24 saat içinde hakimden onay yazısı alınır. Hakim onay vermezse dinleme geçersiz sayılır.
habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri