Kim Norm Fazlası Öğretmen Olur?

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı norm kadro güncelleme işlemleri ekim ayında yapılacak. Norm güncellemelerinde norm fazlası öğretmen belirlenmesinde tartışmalı hususların olduğu görüyoruz.

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı norm kadro güncelleme işlemleri ekim ayında yapılacak. Norm güncellemelerinde norm fazlası öğretmen belirlenmesinde tartışmalı hususların olduğu görüyoruz. En çok tartışılan hususlardan biri norm güncellemesi sonrası hangi öğretmenin okuldan norm fazlası olacağı konusu.

Genel olarak eğitim camiasında yaygın olan bilgi ve  inanış en son gelen öğretmenin norm fazlası olacağıdır. Oysa ki 17 Nisan 2015 tarihli MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri başlıklı 53.madde 3.fıkrası net olarak sorumuza cevap vermektedir. İlgi fıkrada: “(3) Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir.” denilmektedir.

Örneğin: Atatürk ilkokulunda 19 şube varsa ve 19 sınıf öğretmeni görev yapıyorsa, şubelerden dördünün birleştirilmesi durumunda şube sayısı 17’ye düşecek ve bu doğrultuda okulun sınıf öğretmeni normu da azalarak 17 olacak. Yani 2 öğretmen fazlalık durumuna düşmüş olacak. Peki fazlalık durumuna düşen norm fazlası öğretmen nasıl tespit edilir? Yukarıda açıkladığımız üzere norm fazlası öğretmenler hizmet puanına göre belirlenir. Bir okulda 2 öğretmen norm fazlası olduysa hizmet puanı en düşük olan iki öğretmen norm fazlasıdır. Norm fazlası öğretmen tespit işleminde en düşük hizmet puana sahip kişilerden puanları eşit olanlar arasında ise hizmet süresi az olana bakılır.

Norm fazlası olma durumu; sonradan göreve başlamaya değil hizmet puanına göre gerçekleşir. Okula sonradan gelen norm fazlası olur gibi bir durum söz konusu değildir, Önceki çalışanlar ve sonradan gelen tüm öğretmenler hizmet puanı değerlendirmesine göre sıralanarak en az hizmet puanına sahip öğretmenler norm fazlası durumuna düşer.

 

Fatih YAMAN

Eğitim Uzmanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri