Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Çankaya Köşkü'nde açıklamalarda bulundu. Toplantıda ilk ele alınan konulardan birisinin reform eylem planının geldiği nokta olduğunu anlatan Kurtulmuş, hükümetin 3 aylık vaatlerinden 44'ünün, 6 aylık reformlardan yüzde 55'inin gerçekleştirildiğini ifade etti.
Hükümetin reform hükümeti olduğunu belirten Kurtulmuş, tamamlanması düşünülen ve Türkiye'yi bundan sonraki döneme hazırlayacak reformların yapılmasının hükümetin öncelikli görevlerinden olduğunu dile getirdi. 6 aylık reform sürecinde 126 günün tamamlandığını anlatan Kurtulmuş, 57 günlük bir sürenin olduğunu kaydetti.
"KİLİS'E TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Kurtulmuş, ikinci konunun Kilis ilindeki gelişmeler olduğuna dikkati çekerek, "93 bin kişi merkezde olmasına rağmen merkezde 127 bin Suriyeli yer almaktadır. Kilis halkına teşekkür ediyoruz, onlarla ekmeğini paylaşıp, mahallelerini, sokaklarını paylaşacak bir olgunluk için teşekkür ediyoruz" dedi.
Kilis bilindiği üzere Suriye ile 11 kilometre sınırı olduğunu belirten Kurtulmuş, "Birtakım gruplarla komşu olan bir ilimizdir. Afrin bölgesindeki kısmı PYD ile komşuluk, doğu kısmı DAEŞ, ortada ise Özgür Suriye Ordusu'nun müzahir olduğu bir sınır bölgesi var.
Türkiye'ye karşı olan unsurların saldırıda bulunması beklenen durumdur. 18 Ocak'tan bu yana, DAEŞ mevzilerinin bulunduğu yerlerden 46 roket atışı yapılmış, 17 kişinin ölmesiyle sonuçlanmış, 10'u Türk'tür, 61 kişi de yaralanmıştır.
Katyuşa füzeleri olarak seyyar bir şekilde ateşlenmektedir. Tespit edildiği anda cevap veriliyor. Ancak, yerleşik mevzilerden o anda tespit edilerek vurulması imkansız görülüyor. İlgili güvenlik bürokrasi ile ilgili Kilis'te alınacak tedbirler enine boyuna görüşülmüştür. Bundan sonra neler yapılabilir bunlar toplantıda gündeme gelmiştir" dedi.
KİLİS İÇİN 4 TEDBİR!
Kurtulmuş, Kilis için alınacak tedbirlerin 4 başlık altında özetlendiğine işaret ederek, bunlardan birincisinin ilave askeri tedbirlerin alınması olduğunu ifade etti. Bu çerçevede hudut hattındaki askeri varlığımızın artırılacağını belirten Kurtulmuş, ilave İHA'larla sınırın gözetlenmesinin ve Kilis'e dönük saldırıların öncesinden haber alınarak önlenebilmesinin sağlanacağına işaret etti.
EKONOMİK DESTEK SAĞLANACAK
İkinci alanda ekonomik desteğin olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Zarara uğrayan esnafların zararların giderilmesi, dükkanı yıkılanların bu anlamda tanzim edilmesi, Kilis ilimizde kamu yararında çalışanların istihdam edilenlerin istihdam sürelerinin mevcutlarının 9 aya çıkarılması, valiliğin istediği oranda da ilave istihdamların sağlanması için karar alınmıştır.
Bu çerçevede, ilk planda 5 milyon, ikinci planda da ilave 5 milyon olmak üzere zararların giderilmesi noktasında Başbakanlıkça ödeme yapılacaktır. Tüccarlarımızın kredi sıkıntılarının giderilmesi için çalışmalar başlatılmıştır" diye konuştu.
SOSYAL ANLAMDA DESTEK!
Kurtulmuş, üçüncü alanda sosyal destek programlarının yer aldığını belirterek, sosyal destek programlarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere uzmanların Kilis halkının yanında olacağını ifade etti.
SAĞLIK ALANINDA İLAVE TEDBİRLER
Dördüncü başlığın sağlık alanındaki ilave tedbirler olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, ilave sağlık personelinin Kilis'e gönderileceğini, zırhlı ambulans araçlarının Kilis'te hizmete başlayacağını ifade etti.
Kilis'e yönelik tehdidin önlenmesi için kara harekatının söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya Kurtulmuş, "Gerekli tedbirler alınıyor" cevabını verdi.
TAŞERON ÇALIŞANLARIN KAMUYA ALINIMI
"Bakanlar Kurulu'nda ele aldığımız işverenlerin, yani 'taşeron' dediğimiz alt işverende çalışanların kamuya alımıyla ilgili yasa tasarısının son rötuşları yapılmış ve hemen bu yasa tasarısı yasalaşmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilmeye hazır hale getirilmiştir." diyen Numan Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:
HER KURUM SINAV YAPMA HAKKINA SAHİP
Bu tasarıyla 720 bin çalışanın kamuya geçiş esasları belirlenmiştir. Ayrıca, kamuda özel sözleşmeli personel olarak tanımlanan yeni bir statü oluşturulmuştur.
Alt işverenlerde çalışanların bir kısmı bu statüdeki çalışmaya geçeceklerdir, yani kamu güvencesi altına alınacaklardır.
Ayrıca, bu kamu güvencesine alınacak olan 720 bin kişinin tamamı, 1 Kasım 2015 öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar olacaktır. Bu geçişlerde de her kurum kendisince birtakım sınavlar yapma imkanına sahip olacak.
HABER10