Kılıçdaroğlu: Arkadaşlarımız Meclis'e gelecek yeminlerini edecek

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 'Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerini reddetmesi üzerine olağanüstü toplandı.

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Sonrasında sert bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, kararı eleştirdi. "Bu yargı kararı halkın iradesine vurulan bir darbedir.'' dedi. "İki arkadaşımızın bir mahkumiyet kararı yok. Dolayısıyla milletvekili seçilmelerinde hiçbir engel yok." görüşünü savundu. Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil, bu ülkenin tüm yurttaşları bu karara tepki göstermelidir. Arkadaşlarımız Meclis'e gelecek, yeminlerini edeceklerdir." iddiasında bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 'Seçilebilirler' diye karar verdiğini söyleyen CHP lideri, "O da bir yargı kararı. Vekili seçeceksiniz. Birileri evrensel hukuku hiçe sayarak, 'Ben böyle karar verdim' diyemez." tepkisini gösterdi. Devamında, "Deniyor ki, 'Yeterli delil toplanamadı'. 3 yıldır delilleri nasıl toplayamazsınız? Toplanması için CHP'yi mi beklediniz?" sorularını yöneltti. Haberal ve Balbay'ın hiçbir zaman dokunulmazlık istemediğini, 'bizi yargılamayın' demediğini, kimsenin dokunulmazlıkların arkasına saklanmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Eğer siz bunların gelip yemin etmelerine engel koyarsanız halkın iradesini yok sayarsınız. Hani en büyük irade halkın iradesiydi? Bu yargı kararı halkın iradesine vurulan yargı darbesidir." yorumunu yaptı. Kılıçdaroğlu, karara itiraz edeceklerini ve sonucunu sükunetle bekleyeceklerini belirtti. "Demokrasiye indirilen bu darbenin karşısında asla sessiz kalmayacağız." diyen CHP lideri, parlamento zemininde sonuç alıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Bu kararla demokrasinin yara aldığını öne süren Kılıçdaroğlu, oysa görevlerinin demokrasiyi yüceltmek olduğunu ifade etti. Yargının da demokrasiyi güçlendirmek için var olduğunu, demokrasiyi kaldırmak için bulunmadığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Haberal ve Balbay için "Onlar Türkiye'nin milletvekilidir. Onların hapiste tutulmaları kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

 Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri