Kendi işini kurmak isteyen öğrencilere fırsat

Müfredatına "girişimcilik dersi" koyan üniversitelerde öğrenciler arasında "İş Planı Yarışması" düzenlenecek. İlk üçe giren öğrencilere para ödülü ve iş kurma desteği verilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Tüm üniversiteleri içine alan bir proje hazırlandığını söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, imzalanacak protokolle özellikle üniversitelerde girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasının gençlerin girişimciliğe özendirilmesinin, üniversiteler ve küçük ve orta ölçekli işletmelerde Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin geliştirilmesinin, üniversiteler ile iş dünyası arasında işbirliğinin sağlanmasının amaçlandığını anlattı.

İLK ÜÇE GİRENE PARA ÖDÜLÜ
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, müfredatına girişimcilik dersi koyan üniversitelerde öğrenciler arasında İş Planı Yarışması düzenleyeceklerini, yarışma kapsamında ilk üçe giren öğrencilerden birinci olana 15, ikinci olan 10, üçüncü olana da 5 bin lira para ödülü verileceğini bildirdi

KOBİ'lerin KOSGEB desteğiyle üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden ve laboratuvarlarından öncelikli hizmet almalarının sağlanacağını belirten Ergün, böylece KOBİ'lerin, işletme içi eğitimlerini üniversitelerde gerçekleştirebileceklerini, test, analiz, kontrol, muayene ve kalibrasyon hizmeti veren üniversite laboratuvarlarından yararlanabileceklerini bildirdi.

"KOBİLER, LYS'YE GİRMEDEN ÜNİVERSİTEYE GİRMİŞ OLACAKLAR"
''Yani KOBİ'ler, LYS sınavına girmeden üniversiteye girmiş olacaklar'' diyen Ergün, işbirliği protokolünün en önemli ayağını belkide üniversitelerde girişimcilik dersinin tüm bölümleri kapsayacak şekilde zorunlu veya seçmeli ders olarak okutulmasının oluşturacağını kaydetti.

İŞ PLANI ÖDÜL DESTEĞİ
Üniversitelerde ''Girişimcilik'' dersinin müfredata alınması halinde gençlere yönelikler özendirici teşvikler sağlayacaklarını belirten Ergün şunları söyledi:

''Bu kapsamda 'İş Planı Ödülü Desteği'yle, üniversitelerimizle birlikte öğrencilerimiz arasında 'İş Planı Yarışması' düzenleyeceğiz. Gençlerimiz arasında girişimciliği teşvik etmek amacıyla düzenleyeceğimiz bu yarışma sonunda iş planında ilk üç dereceye giren öğrencilerimize yani müfredatına girişimcilik dersi koyan her üniversiteden ilk üçe giren öğrencilere destek vereceğiz. Bu öğrenciler mezun olduktan sonra 24 ay içerisinde işlerini kurmaları halinde, en başarılı iş planı sahibine 15 bin lira, ikinciye 10 bin lira, üçüncüye ise 5 bin lira ödül vereceğiz.

Ayrıca üniversitelerdeki diğer girişimcilik eğitimlerinden 27 bin liralık hibe desteğinden yararlanacaklar. Normal girişimcilik teşviki olarak verdiğimiz 27 bin hibe desteklerimiz var. Bu ödüle ilaveten bundan da yararlanacaklar. Ayrıca geri ödemeli destek var. Faizsiz geri ödemeli 70 bin lira desteğimizden de yararlanacaklar. Bunun 2 yılı ödemesiz, faizsiz olarak 4 yılda ödenecektir. Girişimciliğe heves edenlere bu destekleri vereceğiz.

"GİRİŞİMCİLİK SİZDEN, DESTEK BİZDEN"
KOSGEB aracılığıyla bugüne kadar 12 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Şimdi bu eğitimi üniversitelerimiz aracılığıyla kariyer planlaması yapan gençlerimize vermek istiyoruz. Yani gençlerimize diyoruz ki (Siz yeter ki girişimci olun, bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız).

Gençlerimiz sadece iş aramaya değil, iş kurmaya da odaklanmış durumdalar. Ülkemiz, her geçen gün büyüyen ekonomisi ve değişen vizyonuyla, yeni girişimler için çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Gençlerimiz de bu fırsattan mutlaka yararlanmalıdır. İşte bugün imzalanacak protokol kapsamında, Üniversite–KOSGEB işbirliği ile 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri' yapılacak ve bu programlardan yararlanan öğrenciler, mezuniyet sonrasında kendi işlerini kurmaları halinde, 'Yeni Girişimcilik Desteği'nden de yararlanabileceklerdir.

Ayrıca, KOSGEB desteklerinde ve projelerinde görev alacak öğretim üyelerine çeşitli kolaylıklar sağlanacaktır. Kısaca, üniversitelerimiz kapılarını KOBİ'lere açacaklar ve öğrencilerin kendi işlerini kurmaları için yeterli donanıma sahip olarak mezun olmalarını sağlayacaklardır. İşletmelerimiz de üniversitelerimizin mevcut birikimlerinden azami derecede istifade edeceklerdir. Böylece üniversitelerimizde üretilen bilgiler, işletmelerimizde teknolojik ürünlere dönüşerek, dünya pazarlarındaki raflarda yerlerini alacaktır."

PROTOKOLÜN KAPSAMINDA NELER VAR?
Protokol ile üniversitelerde girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, gençleri girişimciliğe özendirmek, gerek üniversitelerde gerekse küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde Ar-Ge ve innovasyon faaliyetlerini geliştirmek, Üniversite-İş dünyası işbirliğini sağlamak amaçlanıyor.

İşbirliği protokolünün kapsamında ise girişimcilik başlıklı bir dersin, üniversitelerde tüm bölümleri kapsayacak şekilde örgün eğitim programlarında zorunlu veya seçmeli ders olarak müfredata alınmasına ilişkin YÖK tarafından gerekli çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda KOSGEB İş Planı Ödül Desteğiyle özendirici teşvikler sağlanacak.

Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak için KOSGEB ve Üniversite işbirliğiyle ''Uygulamalı Girişimcilik Eğitim'' programları düzenlenecek. Bilim ve Teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ'lerin ve girişimcilerin geliştirilmesi, yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesi amacıyla ''KOSGEB Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı'' kapsamında KOSGEB'le üniversiteler arasında ''Teknoloji Geliştirme Merkezi ''TEKMER'' ve ''Ar-Ge İnovasyon'' İşbirliği Protokolleri yapılacak.

KOBİ'lerin üniversitelerin eğitim laboratuvar hizmetlerinden KOSGEB desteğiyle yararlanmaları durumunda, bu hizmetlerin alımında ilgili KOBİ'lere üniversiteler tarafından öncelik verilecek ve avantajlar sağlanacak.

KOBİ'lerin üniversitelere bakış açısını değiştirmek, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek için KOSGEB-Üniversite-KOBİ-Meslek Kuruluşlarının buluştuğu çalıştaylar düzenlenecek.

ntvmsnbc

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri