Kemerhisar-Pozantı yolunda hız sınırına dikkat

TEM Otoyolu kapsamında yapılarak hizmete giren Kemerhisar-Pozantı bölümünün devlet yolu statüsünde olduğu hatırlatılarak, yüksek standartlar dolayısıyla 90 kilometre sınırını aşan sürücüler uyarıldı.


Avrupa ile Orta Doğu arasındaki ana otoyol aksının önemli bir halkasını oluşturan ve geçtiğimiz aylarda devlet yolu kapsamında açılarak hizmete giren, Kemerhisar-Pozantı yolu, Kapadokya, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerini, ayrıca Mersin ve İskenderun limanlarının İç Anadolu Bölgesine bağlantısını sağlıyor.

Kara Yolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki bölünmüş devlet yollarının uzunluğunun yaklaşık 8 bin, otoyolların ise iki bin 10 kilometre olduğunu belirterek, kalan 54 bin kilometrelik bölümünün de tek şeritli hizmet verdiğini söyledi.

Bölünmüş devlet yolunun standardı, güvenliği, hız limitleri ve uluslararası kriterlerinin hiçbir zaman otoyol niteliğinde olmadığını belirten Memiş, ''Otoyol çok özellikli ve korunaklı yollardır'' dedi.

Memiş, Kemerhisar-Pozantı arasındaki 66 kilometrelik bölümün otoyol standardında devlet bölünmüş yolu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Ancak, buradaki hız limitleri otoyol standardında olamaz. Şayet böyle bir uygulama var ise yanlıştır. Toplumu aldatmaktan dolayı kamu kuruluşu sorumludur. Bölünmüş yolda, otoyoldaki 120 hız limitine uyulması durumunda bir otomobilin kaza yapması veya araçla çarpışmasından dolayı 'ben otoyol hızı ile gidiyorum' iddiasında bulunulamaz. Tamamen haksız çıkılır. Böyle bir uygulamadan dolayı hız yapanlara trafik denetleme ceza yazarsa bunun iptali söz konusu değildir.

Bu nedenle araç sürücüleri otoyol ile bölünmüş yolu ayırt etmeli, hız limitlerini ona göre ayarlamalıdırlar.''

KARA YOLLARI YETKİLİLERİ

Kara Yolları 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, devlet yolu statüsünde açılışını gerçekleştirdikleri yola hız limitleri ile ilgili uyarı levhalarını koyarak sürücüleri uyardıklarını söylediler.

Sürücülerin levhalardaki hız limitlerini dikkate almadıklarını belirten yetkililer, ''Sonucunda yapılan trafik denetimlerinde çoğuna ceza uygulamak durumunda kalınıyor'' dediler.

Yetkililer, gişelerin kurulması, otoyolun ana gövdesini oluşturan Pozantı bağlantı sapağından Akçatekir beldesine doğru giden 6 kilometrelik bölüm ile Çakıt viyadüğündeki çalışmaların tamamlanmasının ardından yolun, yıl sonunda otoyol statüsüne kavuşacağını ifade ettiler.



haber7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri