Kazançlı barış

Borç barışında düğmeye basıldı. 2 Mayıs akşamına kadar başvuranlar faiz yükünden kurtulacak. 2008'de 20 bin lira vergi borcu olan; 54 bin yerine, 24 bin lira ödeyecek

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı nın detayları belli oldu. 2 Mayıs akşamına kadar yazılı başvuru yapanlar, borçlarını yapılandırdıkları gibi, yüklü faiz ödemekten de kurtulacak. Maliye'nin hazırladığı tebliğ taslağına göre izlenecek yol şöyle:

KAPSAMA GİRENLER:
, , Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile belediyelerin su ve kanalizasyon idareleri kapsama giriyor. Vergilendirme döneminin bitim tarihi ve beyanname verme süresinin son günü Aralık/2010 olan ya da öncesine rastlayan dönemler için yapılandırma olacak.

ALACAĞIN TESPİTİ:
Gecikme zammı yerine aylık değişim oranları esas alınarak TEFE/ÜFE tutarı hesaplanacak. Bu tutar, vergi aslı ile toplanarak yapılandırılan alacak bulunacak. 26 Ocak 2008 vadeli 2 bin 500 liralık kamu alacağına 2 bin 50 liralık bir gecikme zammı yerine 619 liralık TEFE/ÜFE tutarı eklenecek. 8 Haziran 2008'de ödenmeyen ve gecikme faizi ve gecikme zammı ile günümüzde 54 bin 58.88 liraya çıkan 20 bin liralık gelir vergisi borcu, gecikme zammı ve faizi yerine TEFE/ÜFE tutarı eklenerek, 24 bin 668.84 lira olacak.

EMLAK VERGİSİ:
Yapılandırma isteyen mükellefler, başvuru dilekçesiyle birlikte kapsama giren dönemlere ilişkin vergi bildirimlerini 2 Mayıs 2011 günü mesai saati bitimine kadar ilgili belediyelere verecek.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ:
Bu vergi için ödeme süresinin son günü 31 Aralık 2010'a kadar olanlar kapsama girecek.

NEREYE BAŞVURULACAK?
MALİYE Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere, su ve kanalizasyon idarelerine bağlı tahsil dairelerine bağlı olan ve kapsama giren alacakları yeniden yapılandırma çerçevesinde ödemek isteyen borçlular, 2 Mayıs günü mesai saati bitimine kadar borçlu bulundukları tahsil dairelerine yazılı başvuruda bulunacak. Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekecek.

TAKSiT YAPILIYOR
YAPILANDIRILAN borçların ilk taksiti 31 Mayıs akşamına kadar yatırılacak. Borçların ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ya da 2'şer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün olacak. 6, 9 ve 12 eşit taksit seçenekleri de seçilebilecek. 6 taksite 1.05, 9 taksite 1.07, 12 taksite 1.10, 18 taksite 1.15 katsayıları uygulanacak. Belirlenen tutarlar, katsayılar ile çarpılacak ve bulunan tutar, taksit sayısına bölünmek suretiyle 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarları hesaplanacak.

takvim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri