Kaza Haberinden Etkilendi, Acil Fren Sistemi Geliştirdi

Amasya'nın Merzifon ilçesinde ilköğretim okulu öğrencileri fren boşalmalarından kaynaklanan kazaları önlemek amacıyla araçlar için yedek fren sistemi geliştirdi

Amasya‘nın Merzifon ilçesinde ilköğretim okulu öğrencileri fren boşalmalarından kaynaklanan kazaları önlemek amacıyla araçlar için yedek fren sistemi geliştirdi. Merzifon Mehmetçik İlköğretim Okulu öğrencileri, Acil Fren Sistemi (AFS) adını verdikleri projelerini maket üzerinde çalıştırdı. Öğrenciler, televizyonda izledikleri bir kaza haberinden hareketle geliştirdikleri ve başarılı sonuç aldıkları sistemlerini, ‘Bu Benim Eserim Yarışması‘nın Samsun Bölge Sergisi‘nde görücüye çıkardı.

    Zaman zaman çok sayıda kişinin yaralanması veya ölümüyle neticelenen trafik kazalarının büyük bölümü, ağır tonajlı araçların frenlerinin boşalmasıyla meydana geliyor. Kamyon ve TIR gibi ağır vasıta araçlardaki hidrolik fren sisteminin yanında aracı durduracak ikinci bir sistemin olmaması, kazalara adeta davetiye çıkarıyor. Söz konusu durumla ilgili bir kaza haberini izlerken ortaya çıkan fikri projelendiren Merzifon Mehmetçik İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencilerinden Senipek Öksüz ile Çağla Soydemir, önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED) tarafından bu yıl 6.sı düzenlenen ‘Bu Benim Eserim Yarışması’nın Samsun Bölge Sergisi’ne katılmaya hak kazanan öğrenciler, ‘Patlarsa Frenin, Kurtarır Yedeğin’ adını verdikleri projeleri hakkında bilgi verdi. 

    Öğrencilerden Çağla Soydemir, proje ile fren boşalmalarından kaynaklanan araç kazalarını önlemeyi hedeflediklerini söyledi. Soydemir, “Sistemimiz, hidrolik akımlatörü, pedal ve kontrol bandı ile çalışıyor. Bunu da sıkıştırdığımız azot gazını hidroliğimize yön verdirerek yapıyoruz. Acil durumlarda tasarladığımız ‘T‘ kolu çekildiğinde sistem direk devreye giriyor. Bu sayede de pedala geliyor. Frene bastığımızda da tekerleklere ulaşarak aracı durduruyoruz. Maketimiz çalışır durumda. Test ettik ve başarılı olduk." dedi. 

AFS ile normal fren sisteminin çalışmadığı acil durumlarda aynı fren pedalı kullanılmasını ve basit bir hidrolik düzeneği ile aracı durdurmayı hedeflediklerini dile getiren Senipek Öksüz ise “Bir gün babamla ‘Yarışmaya gireyim mi?’ diye konuşuyorduk. O an televizyonda fren patlamasından kaynaklanan bir kaza haberi görmüştüm. Bundan çok etkilendim. Hatta bu fren patlamalarından kaynaklanan kazaları engelleyemez miyiz? Yedek bir fren sistemi oluşturamaz mıyız? diye sordum. Sonra bunu arkadaşım Çağla‘ya ilettim. Onun da başından zaten böyle bir olay geçmişti. Bu sayede fikir üzerinde çalıştık ve ortaya bu proje çıktı. Malzemeleri bulmamız ve tasarlamamız birkaç ay sürdü ama geliştirilebilir bir proje.” şeklinde konuştu. 

Yarışmaya kuvvet ve hareket, sıvıların, gazların basıncı konulu fren sistemi projesiyle katıldıklarına değinen Fen Bilgisi Öğretmeni Mustafa Atasoy ise “Elbette ki araçlarda hidrolik fren sistemleri kullanılıyor. Öğrencilerimle birlikte bunu geliştirip bu büyük kazaları önlemek amacımızdı. Buradan hareketle araçlardaki hidrolik fren sisteminin devreden çıkması durumunda yedek bir güç sisteminin insan hayatını kurtarmasını, can ve mal kayıplarını önlemesini hedefledik. Bu sayede ‘araç eve girdi, 10 aracı parçaladı‘ gibi kaza haberlerine son veriyoruz. Projenin yüzde 100 başarı sağlamasını öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı

MEMURLAR.BİZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri