Kayıt parası alana açık uyarı

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Zülfü Toman, okula kayıt şartı olarak velilerden bir ücret istenmesinin kesinlikle suç olduğunu söyledi. Toman, genelgeye uymayan yöneticiler hakkında yasal işlem yapılacağını açıkladı.


Sema Kaplan'ın haberi

2009-2010 eğitim öğretim dönemi başlarken okullarda kayıt parası adı altında velilerden zorla bağış istenmesine yönelik Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Diyarbakır Valiliği'nce bir genelge yayınlandı.

Ancak genelgeye rağmen bazı okullarda kayıt parası adı altında zorla bağış istenmesinin yasal olmadığını belirten Toman, zorla kayıt parası alan idareciler hakkında yasal işlem yapacaklarını bildirdi.

Toman, şöyle dedi:

''Sayın Valimiz Hüseyin Avni Mutlu'nun müdürlüğümüze gönderdiği genelgeyi okul müdürlerimize bildirdik. Hiçbir okul, aile birliği veya idaresi kayıt parası adı altında velilerden zorla bir talepte bulunamaz. Eğitim zorunludur ve biz bu eğitimi sağlamak için öğrencilerimize ve ailelere elimizden gelen bütün imkanları sunmaya çalışıyoruz. Bakanlığın bu konudaki tutumu belli. Valimiz de bu konuda bir emir ve talimat yazısı yazdılar. Okula kayıt şartı olarak velilerden bir ücret istenmesi kesinlikle suçtur. MEB ve valiliğin kayıt parası alınmayacak yönündeki genelgesine uymayan idareciler hakkında yasal işlem yapılacaktır.''

-OKUL AİLE BİRLİKLERİ KAYIT DÖNEMİNDE AKTİFLEŞİYOR-

''Bakanlığın bütçesiyle yürütmeye çalıştığı eğitim kurumları doğal olarak halktan alınan vergilerle ayakta duruyor'' diye konuşan Toman, devlet okulu ifadesinin de bu anlama geldiğini söyledi.

Özel sektörün yaptığı hizmetlerin doğal bir karşılığı olduğunu ifade eden Toman, ancak devlet okulunun böyle bir şansı bulunmadığını belirtti.

Toman, ''Her şey devlet eliyle yürür mü? sorusunun da zaman zaman sorulduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

''Okula kayıt yapmak karşılığında herhangi bir ücret talep etmek ve velileri zorlamak suçtur. Suçun karşılığı da yasalarda açıkça belirtilmektedir. Böyle bir talepte bulunan ilgili kamu görevlisi bir disiplin soruşturması veya hakkında inceleme başlatılmasıyla karşı karşıya kalır. Okullarda aynı zamanda okul aile birlikleri dediğimiz farklı bir işleyiş de var. Okul aile birlikleri özellikle okulların kayıt dönemlerinde kendilerini aktif hale getiriyorlar. Bu birlikler tarafından okullarda yürütmek istedikleri projelere ilişkin özellikle kayıt veya diploma dönemlerinde veliden veya diploma alacak öğrenciden bir ücret talep edilir. Bu uygulama da yasal değil. Ancak veli çocuğunun belirli bir süre eğitim, hizmet aldığı okula kendi rızasıyla destekte bulunmak isterse, bu bağış yasal. Çünkü bağışın zorlayıcı bir yanı olmaz. Eğer zorlayıcılık varsa onun adı bağış olmaz.''

Toman, okul aile birliklerinin artık para toplayan ve topladığı parayı bazen de soru işaretleri doğurabilecek şekilde kullanan bir konumda görülmemesi gerektiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu birlikler veliyi gerçekleştireceği proje konusunda ikna ederse bağış alabilir. Gerçekleştirilen hizmetlerin şeffaflaştırılması gerekir. Böyle olduğu taktirde inanıyorum ki bugün bizim önümüze sıklıkla gelen idari soruşturmaların ve incelemelere konu olan durumların da önüne geçilmiş olacaktır. Okul aile birliklerinin güçlü olmasını ve okulun yönetiminde söz sahibi olmasını istiyoruz. Velilerin hem okul yönetiminin yanında yer alması hem de okulun işleyişini takip etmesi bizim için bir oto kontrol sistemidir aynı zamanda.''

Toman, velilere, kendilerinden zorla kayıt parası isteyen okul idarelerini milli eğitim müdürlüğüne bildirmeleri uyarısında bulunarak, bu şekilde haksız uygulamaların mutlaka gereğinin yapılacağını söyledi.

-VELİLERDEN TEMİZLİK VE KIRTASİYE MALZEMESİ İSTENİYOR-

Çocuğunu okula kayıt yaptırmak isteyen bazı veliler de bazı okul idarelerinin kayıt karşılığında kendilerinden nakdi yardım, kırtasiye ve temizlik malzemesi istediklerini belirtti.

Veliler, ''Kayıt karşılığında 50 TL ile 300 TL arasında değişen miktarlarda para isteniyor. Ayrıca 2 litre çamaşır suyu, 3 litre sıvı deterjan, 2 top A 4 kağıt, 1 kutu 144'lük tebeşir ve hesap numarasının yazılı olduğu kayıt için gereken belgeler yazılı bir kağıt veriliyor. Bu istenilenler maddi durumu iyi olanlar tarafından karşılanabilir. Ancak ödeyemeyecek durumda olduğumuzu söylediğimizde istenilenlerin yerine getirilmesi için psikolojik baskı yapılıyor'' dedi.


haber7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri