Katsayı iptali için dava

Hakim babadan katsayı iptali için dava


29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Erhan Atlı, bu yıl üniversite sınavına girecek, kendisi gibi hukukçu olmayı hedefleyen ikizleri Banu ile Kerem'in yeni katsayı uygulamasıyla mağdur olacağını savundu.


Bu uygulamayla matematik- fen alanı okuyan öğrencilere büyük avantaj sağlanacağını öne süren Atlı, 'veli' kimliği ile kızı adına katsayı uygulamasının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı, “Bu uygulama binlerce adayı mağdur edecek. Yeni sistem 2010'da uygulanmamalı” dedi.

Hakim Erhan Atlı, Danıştay'a sunulmak üzere İdare Mahkemesi Başkanlığı'na verdiği dava dilekçesinde, YÖK'ün 21 Temmuz 2009 tarihli kararıyla, kendi alanından bölüm seçen öğrenciler ile alan dışı tercih yapan öğrenciler arasında uygulanan katsayı farkının kaldırıldığını hatırlattı. İkizlerinden Kerem, Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi'nde okuyan Atlı, Bornova Anadolu Lisesi öğrencisi olan kızı Banu Atlı adına dilekçe verirken, neden mağduriyet yaşayacaklarını şöyle anlattı:

“Hem kızım hem de oğlum ikisi de hukukçu olmak istiyor ve bu nedenle de Türkçe- Matematik alanında okuyorlar. Ancak YÖK, geçen Temmuz'da tüm alanlar arasında katsayı farkını kaldırdı. Bu farkın kaldırılması fen-matematik alanında okuyan öğrencilere hukuk, siyasal bilgiler fakültelerinin de kapılarını açıyor. Çünkü iki aşamalı gerçekleşecek sınavda fen- matematik (sayısal) bölümünde okuyan öğrenciler fizik- kimya, biyoloji soruları da çözerek diğer alan öğrencilerinden fazla puan yapma şansını elde edecek. Bu puan farkının ikinci sınava yansıması da diğerlerine göre yüksek olacak. Böylece fen- matematik alanı mezunları için bu fakülteleri de kazanmak zor olmayacak. Çocuklarım 2007- 2008 öğretim yılında belirledikleri hedefe uygun alan seçmişti. Maratona o günkü kurallarla başlamışlardı. Ama maratonun son etabında kurallar değişti. Fen- matematikten mezun olacaklara avantaj sağlandı. Bu katsayı farkının kaldırılmasının ardından dersane öğretmenleriyle görüştüm. Bu avantajlı durumdan dolayı sayısal öğrencilerinin hukuk fakültelerine tercih etme eğilimlerinin çok arttığını söylediler. Yeni sistem çok açık şekilde fen- matematik eğitimi alan, 2010 ÖSS'ye girecek öğrencilere avantaj sağlıyor. Kamu kurum ve kuruluşları yaptıkları işlemlerde, hukuk devleti, eşitlik, güvenilirlik ilkelerini zedelememelidir. Öğrenciler daha önce koyulan kurallara göre hazırlık yaparken, son anda yapılan kural değişikliği ile bir kısım öğrencilere avantaj sağlanması 'hukuka uygunluk' prensibi ile bağdaşmamaktadır. Yeni kurallar 2011'de yapılacak üniversite sınavında geçerli olmalı, o yıl sınava girecek adayları kapsamalıdır.”

Atlı, 2010 üniversite sınavında eskisi gibi kendi alanından tercih kullanan adaylar için 0.8, alan dışı tercihler için de 0.3'lük katsayı uygulamasının bu yıl da sürmesini istedi. Bir veli, baba olarak yargıya başvurduğunu belirten Atlı, “Yeni sistemle ilgili değişiklik yapılabilir düşüncesiyle 2 aylık süreyi bekledim. Bir değişiklik yapılmayınca 19 Eylül'de mahkemeye dilekçe verdim. Bir baba, bir veli olarak çocuklarımın hakkını arıyorum” dedi.

Hürriyet

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri