Katılımda engel yok

13 farklı ilden gelen 30 gençlik çalışanına 6 hafta gibi kısa bir zamanda işaret dilini öğretti.

Türkiye'deki sertifikalı 24 işaret dili eğitmeninden biri olan Nihat Kihtir, kurduğu Çankaya İşitme Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği ile Türkiye'de işaret dilini yaygınlaştırmaya çalışıyor. 500 işitme engelli gence, haklarını arama konusunda eğitimler vermeyi hedefleyen Kihtir'ın öyküsü Sabancı Vakfı desteğiyle hayata geçen "Fark Yaratanlar" programında izleyicilerle paylaşıldı. 

Nihat Kihtir, bir çok spor dalında başarılı olmuş lisanslı bir sporcu... Aynı zamanda işitme engelli olan Kihtir, Türkiye'de işitme engellilerin eğitim almalarının, toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının önündeki en önemli bariyerlerden biri olan "işaret dili" konusunda çalışmalar yürütüyor.

Nihat Kihtir, işitme engellileri örgütleyerek 2009 yılında kurduğu Çankaya İşitme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile, işitme engelli ve duyan gençlerin bir arada olduğu bir ortamda, işaret dilinin yaygınlaşması için çalışıyor.

Kihtir bu yaklaşımını, eğitmen olarak görev aldığı, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen "Katılımda Engel Yok" projesinde de uyguluyor.

Kihtir, işitme engelli gençlerin toplumsal katılımını desteklemeyi, kendi sorunlarına yönelik projeler üretebilme becerisi ve donanımı kazandırmayı amaçlayan proje kapsamında, 13 farklı ilden gelen 30 gençlik çalışanına 6 hafta gibi kısa bir zamanda işaret dilini öğretti. İşitme engellilerin dünyasını ve işaret dilinin neden yaygınlaşması gerektiğini "duyan" gençlik çalışanlarına da işaret diliyle anlattı.

Nihat Kihtir, "Katılımda Engel Yok" projesi kapsamında yaklaşık 500 işitme engelli gence haklarını arama konusunda eğitimler vermeyi hedefliyor. İşaret dilinin Türkiye'de yaygınlaşması için savunuculuk çalışmaları yapıyor.

"Fark Yaratanlar" programına konu olan isimler, Türkiye'nin dört bir yanından gelen başvurular arasından seçiliyor. Seçilen Fark Yaratanlar, her Perşembe günü saat 20.50'de CNN Türk ekranlarından izleyicilerle buluşuyor

HÜRRİYET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri