Kartta hükümetin yumuşak karnı

Ali Babacan,6 büyük bankanın yöneticisiyle kredi kartıyla ilgili yapılacak düzenlemeler görüştü. Bankacılar hükümetin yumuşak karnını bildikleri 2 konuda köşeye sıkıştırdı. Sonuçta olan vatandaşa olacak

Erdal Sağlam'ın yazısı

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, hafta başında 5-6 büyük bankanın genel müdürü ile görüşerek kredi kartıyla ilgili yapılması planlanan düzenlemeler için görüşlerini aldı. Bankacıların Babacan'a ilettikleri en önemli kaygının "Hükümet harcamalar artsın derken, kredi kartıyla yapılacak düzenleme ile harcamaların artmasını engelleyebilir" oldu.

Başbakan Yardımcısı Babacan'ın banka genel müdürlerine "Kredi kartıyla ilgili bir düzenleme ihtiyacı hissediliyor. Henüz ortaya çıkardığımız bir düzenleme metni yok. Ancak bu metni hazırlamadan önce sizin kredi kartlarıyla ilgili başlıca sıkıntılarınızı ve hangi esaslara dokunulmasını istemediğinizi öğrenmek için davet ettim" dediğini öğrendik.

Bu anlayışı olumlu karşılayan banka genel müdürlerinin söz alarak, mevcut kredi kartı sisteminin ihtiyaca göre işlediğini, yapılacak radikal değişikliklerle tümüyle sistemin bozulma riskinin bulunduğunu söylediler. Kredi kartı meselesinin sürekli gündemde kalmasının yanlış olduğunu kaydeden banka genel müdürlerinin eskisi kadar başıbozuk bir kredi kartı uygulamasının artık bulunmadığının da bilinmesi gerektiğini kaydettiler.

Tüketici kredilerinin mevzuat gereği pratik biçimde kolay kullanılamadığını, o nedenle kredi kartıyla harcamanın tüketiciler tarafından tercih edildiğini hatırlatan banka genel müdürleri, özet olarak köklü bir değişiklik yapılmasının doğru olmayacağını söylediler. Harcamaların artırılmasına çalışıldığı bir konjonktürde bu tür köklü değişikliklerin yanlış olacağını, içtalebin düşük olduğu bu dönemde değişiklik yapılmasının yarardan çok zarar getiribileceği uyarısında bulunuldu.

Kayıtdışı ile mücadele

Bu arada banka genel müdürleri hükümetin yeni dönemde kayıtdışı ile mücadeleyi gündeme alacağının belli olduğunu hatırlatarak, "Kredi kartı uygulamasının aynı zamanda kayıtdışını kayda almak için de en önemli argümanlardan biri olduğunu" Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a hatırlattılar. Dolayısıyla kayıtdışı ile mücadele konusunda da kredi kartı uygulamasının yararlı olduğunu, bozmamak gerektiğinin altı çizildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçen hafta yeni teşvik sistemini açıkladığı basın toplantısında, bir soru üzerine, kredi kartıyla ilgili yasal düzenleme için çalıştıklarını söylemişti. Başbakan Erdoğan, "Yasal düzenleme ile acaba kredi kartları nasıl verilecek veya kredi kartları kimler ne kadar süreyle alabilecek. Ondan sonra da bir kredi kartı yasal düzenlemesini getireceğiz. Bunun çalışmasını yapıyorlar. Ama yasal düzenleme olmadan bir çalışma olabilirse onun üzerinde çalışıyoruz" demişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK)nun da kendi içinde, bir süredir kredi kartı verilmesine ilişkin esaslar konusunda çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ancak bu çalışmaların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından sürekli olarak gündeme getirilen "Kredi kartı faiz oranlarının düşürülmesi" gibi bir düzenleme değil de, daha çok teknik esaslara ilişkin olarak yürüdüğü görülüyor.

Hafta başında Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısından sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yaptığı toplantıya İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Akbank eski Genel Müdürü Zafer Kurtul ile HSBC Genel Müdürü Piraye Antika'nın katıldığı öğrenildi.

referans

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri