Kart oyunu

5 bin liranın üzerindeki kredi kartlarında asgari ödeme tutarı yüzde 30'a çıkıyor. Fırsatı değerlendiren bankalar, kart limitlerini sormadan artırıyor

Ne vatandaşların kredi kartıyla derdi bitiyor, ne de bankaların kart konusundaki uyanıklığı... Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 5 bin lira üzerindeki kredi kartlarında asgari ödeme tutarını yüzde 30'a çıkarma yolundaki çalışmalarıyla birlikte harekete geçen bankalar, tüketiciye sormadan kart limitlerini yükseltmeye başladı. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, "Kanuna göre bankalar, tüketiciye sormadan kart limitlerini artıramaz. Tüketici, cep telefonlarına gelen mesajla kart limitinin artırıldığını öğreniyor. 4 bin lira olan limit 5 bin liranın üzerine, 8-9 bin lira olan limit 10 bin liranın üzerine çıkarılıyor. Bir anlamda tüketiciyi cezalandırıyorlar" dedi. Bankaların tüketiciyi borçlandırıp kendilerine bağımlı hale getirdiğini söyleyen Kaya, "Tüketici kendi bütçesinin hakimi olmaktan çıkıp bankaların talebine göre hayatını devam ettiriyor" şeklinde konuştu. Kaya, BDDK'nın asgari ödeme miktarını yüzde 40-50 oranına çekmesi gerektiğini de ifade etti.

Krediler 9 ayda 2009'u 3'e katladı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Eylül raporuna göre, 9 ayda kredi hacmindeki büyüme 2009'un tamamında yaşanan artışın 3 katından fazla oldu. Kredilerde gerçekleşen artışın 29 milyar TL'si kurumsal/ticari kredilerden, 28.4 milyar TL'si konut ve ihtiyaç kredileri başta olmak üzere bireysel kredilerden kaynaklandı.

takvim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri