Türkiye Akademisyenler Platformu, İstanbul’da düzenlediği ve iki gün süren çalıştay kapsamında düzenlenen panellerde karma eğitimi enine boyuna tartıştı. “Eğitimde Paradigma Dönüşümü” adlı paneller serisinde karma eğitimin kardırılması teklifinin da aralarında bulunduğu bir dizi önemli karar aldı.
AKADEMİSYENLER İKİ GÜN BOYUNCA TARTIŞTI
Üsküdar Üniversitesi’nde bir araya gelen akademisyen, yazar, eğitimci, sendika ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri eğitimin problemlerini ve çözüm önerilerini ele aldı. Çalıştaya Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, Prof. Dr. Zekai Şen, Prof. Dr. Mehmet Zelka, Prof. Dr. Adem Tatlı, Prof. Dr. Osman Çakmak, Prof. Dr. Sebahattin Bayram, Doç. Dr. Necati Aydın, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Himmet Uç, Prof. Dr. Ahmet Kayacık, Prof. Dr. Şadi Eren, eğitimci yazar Ali Erkan Kavaklı, Doç. Dr. Halim Ulaş, Eğitim Bir-Sen yönetim kurulu üyesi Tevfik Yağcı gibi isimler ile birçok sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Çalıştayda batılı ülkelerde son yıllarda yoğun bir şekilde tartışılan karma eğitim konusu da masaya yatırıldı. Karma eğitim enine boyuna tartışıldı. Türkiye Akademisyenler Platformu Karma Eğitim Komisyonu, çalışmaların sonunda bir sonuç bildirisi yayınladı.
KIZLARIN OKULLAŞMA ORANI ARTAR
Okullaşma oranının kızlarda düşük olmasının bir vakıa oluğuna dikkat çekilen panelde, “Karma eğitimin kaldırılması bu oranı yükseltebilir. Her ilde en az bir tane kız lisesinin açılması veli taleplerine uygun olacaktır. Geçmişte olduğu gibi… Siyasi konjonktüre göre değişebilen idareci eğilimi mevcut durumu yasa ve yönetmeliklerle çözülmesini zorunlu kılıyor. Bu durumda karma eğitim konusu, kanun ve yönetmelikle kesin çözülmeli. Karma olmayan eğitim demokratik eğitimdir” denildi.
SENDİKALAR, STK’LAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Eğitim Bir-Sen’in hedef haline getirdiği bu konuyu sahaya taşımaya kararlı olduğuna da dikkat çekilen çalışmanın sonuç değerlendirme bölümünde, şunlar dile getirildi: “STK’lar, cemaatlar ve cemiyetler bu konuda risk alıp sorumluluk üstlenmeli. Bu durum ilgili sendikaların elini güçlendirecektir. Okul yönetimi ile ilgili paydaşlar iyi tanımlanmalıdır. Veli, okul yönetimine müdahil olabilmelidir. Bu durumda okulun paydaşlarının tanımlanıp karma eğitim, kıyafet vs. konusunda okul, aile, veli, muhtar vs. oturup buna kendileri karar vermeleri gerekir.”
TAŞIMALI EĞİTİM DE OLUMSUZ ETKİLİYOR
Karma eğitimin özellikle ergenlik çağındaki öğrencilerin akademik başarılarını düşürdüğünün altı çizilen çalıştayda, “Özellikle liselerin olmadığı birimlerden merkezi alanlara taşımalı eğitimle aktarılması süreçleri dahi özellikle kız öğrencilerin eğitimi bırakmasına neden olmaktadır. Bu açıdan da süreç kontrol edilmelidir. Serbest kıyafet uygulamasının, makul ölçülerde serbest olmaya devam edilmesinin benimsendiği çalıştayda, şu çekinceler sıralandı: “Bu konudaki tek sıkıntı noktası gelir düzeyi farklı çocukların iletişimi, yaşadıkları eziklik psikolojisi ve mahcubiyettir… Karma eğitimin mahremiyet ve Diyanet konusundaki boyutu son derece önemli. Yöresel bölgesel pansuman tedbirler üretmek yeterli değil… Özel okullarda karma eğitimi seçenek hale getirilerek önemli bir adım atılmış olur. Kısa-orta-uzun vadede yol haritası belirlenmeli.”