Kariyer basamakları ne oldu?

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK yaklaşık 6 yıldır görev başındadır. Bu süre içinde önemli işlere imza atılmasına rağmen çok önemli iki konuda kamuoyunun beklentilerine cevap verilememiş, eğitim çalışanları mağdur edilmiştir.

Bunlardan birincisi bakanlığın kanayan yarası olan eğitim yöneticiliğidir. Bu konuya bir türlü çözüm bulunamamış ve yönetici koltukları vekaletlerin elinden kurtulamamıştır.

İkinci konu ise sayın Hüseyin ÇELİK tarafından uygulamaya başlatılan “Kariyer Basamakları” konusudur ki, yöneticilikte olduğu gibi kariyer basamakları da yılan hikayesine dönmüştür.

Eğitim çalışanlarının her zaman yanında olan TürkiyeEğitim.com her iki konuyu da zaman zaman gündeme getirmektedir. Geçtiğimiz Mayıs ayında “Kariyer Basamaklarında Son Durum” konulu bir yazı kaleme almış ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenleri mağdur ettiğini belirtmiştim.

Aradan 5-6 ay geçmiş, bu süre içinde Personel Genel Müdürü bile değişmiş, ancak “Kariyer Basamakları” konusunda bir adım atılmamıştır.
Kısacası 2008 yılı da “kariyer!” bekleyen öğretmenler için hayal kırıklığı olmuştur.

Oysaki sayın Bakanımız bu konuyu ilk gündeme getirdiğinde, öğretmenlerin hem maddi hem de manevi olarak kariyer yapacaklarından bahsetmişti. Ancak kariyerler adeta kapanın elinde kalmış, sonrasında da unutulmuş ve ne Bakan ne de Personel Genel Müdürlüğü tarafından lafı bile açılmamıştır.

Kariyer Basamakları Yönetmeliğin 13. Maddesi'nde “öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır” denmesine rağmen sadece 2005 yılında bir sınav yapılmış, 2006, 2007 ve 2008'de sınav kimsenin aklına gelmemiştir. 2005 yılında ki sınava her hangi bir sebepten dolayı giremeyen, bir yıldan az süre eksiği olduğu için sınav hakkı elde edemeyen, yüksek lisans yaptığı halde kıdemi eksik kalan öğretmenler, vb. üç yıldır duyuru beklemektedirler.

Yönetmeliğin 12. Maddesi ise şu şekildedir; “Sınava ilişkin duyuru, sınav tarihinden en az beş ay önce Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünce yapılır.” Bugüne kadar bir duyuru yapılmadığından ve 2008 yılında da beklenmediğinden, 2009 yaz aylarından önce bir sınav yapılması mümkün görünmemektedir.

Ayrıca yönetmeliğin 17. maddesine göre “sınav sonuçları iki yıl geçerlidir” Bu durum da 27 Kasım 2005 tarihinde ve 30 Nisan 2006'da(önlisans mezunları için) yapılan sınavlar sonucunda başvuru yapan ve kontenjan yetersizliği nedeniyle uzman öğretmen olamayanlar 2007 ve 2008'de başvuru yapamamışlardır. Bu öğretmenlerin sınav sonuçları geçerli olacak mıdır?

Türkiye Eğitim olarak eğitim çalışanlarının her zaman yanındayız ve Bakanlık yetkililerinin yönetmelikler gereğince yapılması gereken işleri yapmadığı sürece, bu konuları hatırlatmaya devam edeceğiz.


Sencer KAYA
Eğitim Uzmanı

NOT: Konu ile ilgili bir gelişme olmadığından daha önceki yazımın son paragrafını hiç değiştirmeden aşağıya tekrar yazıyorum:
“Kariyer Basamakları yönetmeliği çıktıktan sonra öğretmen ders ücretlerinde düzenlemeye gidilmiş, Yüksek Lisans ve Doktora yapmış öğretmenlere ödenen %25-40 fazla ders ücretleri kesilmiştir. Bunun nedeni olarak da bu öğretmenlerin uzman öğretmen ve başöğretmen olacağı ve maaşlarında iyileşme sağlanacağı gösterilmiştir. Ancak göreve başlama tarihi itibarıyla 8 yılını doldurmayanlar 01-26 Eylül 2006 tarihlerinde başvuramadıklarından bugüne kadar uzman öğretmen olamamışlardır. Bu durumda 3 yıldır Kariyer basamakları için başvuru alınmadığından ve sınav yapılmadığından bu öğretmenler mağdur durumdadırlar. 2009'da herhangi bir başvuru olduğunda(yönetmelik gereği aranan şartların dolduğu tarihe göre) geriye dönük bir ödeme yapılacak mıdır?”


Yazarın diğer yazılarından seçmeler

Eğitim çalışanları “eşit işe, eşit ücret”in neresinde?

Geçmiş Hizmet İçi Eğitimler İLSİS'e Nasıl İşlenir?

Müdür Yetkili Öğretmenlerin hakkını kim savunacak?

Kariyer Basamaklarında Son Durum(Mayıs-2008)

Zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenler için yapılacak işlemler

Öğrencileri geziye götürürken dikkat edilecek hususlar

Norm Kadro Güncellemeleri Nasıl Yapılacak?

 

 


Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberleri