GAZETE HABERTÜRK / Bülent GÜNAL - Hilal ÖZTÜRK
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer zorunlu eğitimi kesintili 12 yıla çıkaran kanunla ilgili merak edilenleri ‘12 Yıllık Zorunlu Eğitim: Sorular ve Cevaplar’ adlı ‘4+4+4 kitapçığı’ ile yanıtladı. Kitapçıkta yer alan en dikkat çekici bölümlerin başında ise “Gelişim özellikleri dikkate alındığında 1. sınıftan itibaren ahlak eğitimi, değer eğitimi veya karakter eğitimi gibi uygulama temelli dersler verilebilir’’ cümlesi geliyordu. Peki 66 aylık çocuklara karakter dersi nasıl verilecek? 66 aylık çocuklara karakter dersi vermek doğru mu? Uzmanlar karakterin ısmarlamayla gelişemeyeceği görüşünde.
‘Karakter eğitimi programın bütünlüğü içinde verilebilir’
Prof. Dr. İrfan Erdoğan (İÜ Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Eski MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı):
Karakter eğitimi, ayrı bir ders olarak değil ama diğer derslerin ya da programın bütünlüğü içinde okul öncesinde bile verilebilir. 4+4+4 sisteminin ilk bölümü de zaten buna fırsat tanıyor. Sanırım bakan bey de karakter eğitimi dersi derken eğitim programının bütünlüğünü kastediyor. Adalet, dürüstlük, doğruluk, iyilik gibi karakter eğitimleri çocukların gelişim özelliğine göre verilebilir. Çocuğun kendisini ifade etmesi, iletişim kurması, özgüven sahibi olması, kendini tanıması da karakter eğitiminin bir parçasıdır. İlk 4 yıllık eğitim programı içinde karakter eğitiminin verilmesi doğru bir karar.
‘Yıllarca Atatürk ilkeleri okuttuk herkes Atatürkçü mü oldu?’
Prof. Dr. Ayla Oktay (Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi):
Eğitimde psikolojik hizmetler ve okul öncesi eğitimde çalışmalar konusundaki tecrübelerim ışığında rahatlıkla diyebilirim ki, karakter ısmarlamayla gelişmez. Karakterin gelişiminde aile, okul, çevre ve genetik faktörlerin etkisi vardır. Karakter kendi koşulları içinde gelişir. Böyle bir ders nasıl verilecek ve daha da önemlisi kim verecek? Yıllarca Atatürk ilkeleri okuttuk, herkes Atatürkçü mü oldu? Karakter eğitimi de bunun gibi bir şey. Çünkü 66 aylık olan çocuk sadece ezberler, taklit eder. İçsel olarak adlandıramaz. Karakter eğitimi kişisel gelişimin bir boyutudur. Karakter de kişisel gelişimle birlikte oluşur. Çocuklarda oyunlarla, hikâyelerle farkındalıklar yaratılabilir.
Habertürk