Karadeniz’de değişim

Karadeniz'de 2004 yerel seçimlerinde önemli başarı sağlayan AKP bu kez beklediğini bulamadı.

Trabzon'u CHP'nin elinden alan AKP, Giresun, Sinop ve Zonguldak'ta CHP'ye karşı kaybetti. Oylarını büyük ölçüde artıran MHP ise Bartın ve Karabük'ü kazanarak sürpriz yaptı





TRABZON: CHP'DEN AKP'YE
Erdoğan çok istedi, Bakan Özak uğraştı
Trabzon'da 29 Mart seçimlerine “ağabey” yarışı damgasını vurdu. 2004'te 372 oy farkla seçimleri kazanan CHP'li Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, seçim kampanyasını, “Türkiye'de bordo-mavi, Trabzon'da Volkan abi” sloganı üzerine oturttu. Bayındırlık Bakanı Faruk Özak da, “Kentin ağabeyi” sıfatıyla AKP adayı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na kapı kapı gezerek destek isterken, ismi partisinin adayının önüne geçti. Yarışı, AKP'li Gümrükçüoğlu 8698 oy farkla kazandı.
Trabzon'un 2004'de CHP'ye kaptırılmasına çok üzülen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim gecesi telefonla aradığı annesine, “Anneciğim Trabzon'u kaybediyoruz” demişti.
Trabzon'da 2004'deki yenilginin tekrarlanmasını istemeyen AKP, 29 Mart seçimleri öncesi adeta seferberlik ilan etti ve Trabzon'da seçim çalışmalarına aylar öncesinden başladı. İl teşkilâtını yeniledi. Haftanın büyük bölümünü Trabzon'da geçiren Bakan Özak da, AKP daha adayını belirlemeden seçim çalışmalarına start verdi. Sağlık Bakanlığı müsteşarlığından istifa ederek aday gösterilen Gümrükçüoğlu, ilk günlerde teşkilât ve halk tarafından “Trabzon'da yaşamadığı ve tepeden inme aday yapıldığı” gerekçesiyle benimsenmedi. Ancak Özak'ın etkisiyle işe dört elle sarılan teşkilât, seçimin kazanılmasında etkili oldu.
Bu süreçte zaman zaman anlaşmazlığa düştüğü parti teşkilâtından yeterli desteği alamayan CHP'li Canalioğlu ise, stratejisini “Volkan abi” konseptine oturtup, kentteki tüm düğün ve cenaze törenlerine katılmaya çalıştı. Yine de, Trabzonspor'da kaptanlık ve başkanlık yapan, Gümrükçüoğlu ile kapı kapı dolaşıp broşür dağıtmaktan bile çekinmeyen Özak'ın “Kentin ağabeyi” konumu karşısında etkili olamadı.
milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri