Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik yürürlüğe girdi. Zorunlu ilköğretim çağı 6-14 yaştan 6-13’e çekildi. Yönetmeliğe göre , ilkokulların birincisınıfına kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarilme 66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak. Gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da birinci sınıfa kaydedilecek. Yaşça kayıt hakkını elde eden, ancak bedenen veya zihnen yeterince gelişmemiş olup okula uyum sağlayamayan 66 ay ve üzeri çocuklar da kasım ayı sonuna kadar sağlık kurumlarından verilen bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecek.
Kapı-bahçe ayrılacak
Yönetmelikle ilkokullarda sınıf tekrarı kaldırıldı. Ortaokullarda ve imam hatip ortaokullarında ise sınıf tekrarı, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunun alacağı karara bağlandı. Yönetmelikte bir “ek madde“ ile, ilkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin aynı bina içerisinde birlikte bulunması durumunda, okula giriş çıkış kapılarının, bahçe ve diğer ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak ayrı ayrı düzenlenmesi öngörüldü.
Okuldan atılma yok
Mecburi ilköğretim çağı dışına çıkmadıkça, öğrencinin okulla ilişiği kesilmeyecek. Öğrenim belgesi ile okulla ilişiği kesilen öğrencilerin kayıtları, açık öğretim ortaokuluna e-okul sistemi üzerinden yapılacak. İlkokullarda yabancı dil dersi ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin alan öğretmenlerince okutulması esas alınacak. Ancak, ihtiyacın alan öğretmenlerince karşılanamaması durumunda bu dersler, yüksek öğrenimlerini söz konusu alanlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile okutulabilinecek. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda bu dersler sınıf öğretmenince okutulmaya devam edilecek.
Hafızlığa 1 yıl izin
Sağlık durumu nedeniyle okula devam etmesinin uygun olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporu alanlar ile imam-hatip ortaokuluna kayıt yaptıran veya devam eden ve “hafızlık eğitimine başladığını” belgelendirenlerden o eğitim ve öğretim yılı için devam zorunluluğu aranmayacak. Sağlık raporu alanlar raporları süresince, hafızlık eğitimi alanlar bu eğitimleri süresince eğitim ve öğretim yılı başından itibaren en fazla bir eğitim ve öğretim yılı okula devam etmeyebilecekler. Bu sürenin bitiminde okula devamları sağlanacak. Bu öğrenciler okula döndüklerinde devam edemedikleri eğitim ve öğretim yılına ait derslerden okul müdürünün sorumluluğu ve koordinesinde alan öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca sınava alınacak, başarılı olanlar bir üst sınıfa devam ettirilecek.
Üst sınıf şansı
Mecburi ilköğretim çağında olup yurt dışında bulunması, tutuklu olması, oturduğu yerde okul bulunmaması ve sağlık durumu nedeniyle hiç okula gidememiş veya öğrenime ara vermiş çocuklardan özel bir şekilde kendini yetiştirmiş olanlar, sınavla tespit edilecek bilgi düzeyine ve yaşlarına göre uygun sınıflara kaydedilebilecek.
Gazete Vatan