Kamudaki FETÖ yapılanmasının tüm memurları tek tek temizleniyor. 657’de disiplin maddesinin değişmesiyle artık geri dönüş imkânı kalamayacak. Yeni alınacak memurlar için adli sicile ek olarak güvenlik soruşturması da yapılacak.
15 Temmuz gecesi ihanet çetesi tarafından kalkışılan darbe girişimi milletin ve devletin dik duruşu sayesinde bertaraf edildi. Şimdi kamu kurumlarında bu örgüte bulaşmış teröristlerin temizlenmesi hızla devreye sokuldu. Türkiye, kamu kurumlarının en önemli mevkilerine girmiş örgüt elemanlarından birer ur gibi kurtuluyor. Bu noktada kamu hizmetlerinde bir boşluk söz konusu olmadığı gibi hizmetler daha sağlıklı ve halka yönelik olarak yapılmaya başlanacak. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre daha önce örgüte çalışan bu insanların yerine devletine ve milletine bağlı memurlar geçecek ve kamu hizmetini olması gerektiği gibi yapacak.
48. MADDE ÇOK ÖNEMLİ
Bir süredir devam eden bizim de bu köşeden sıkça duyurduğumuz 657 sayılı yasayla ilgili değişiklik çalışmaları da hız kazandı. Yeni bir kamu personel rejimi ile memuriyetin örgütlerce kullanılmasının da önüne geçilecek. Bu anlamda ilke olarak yasanın memuriyete alınma şartlarını belirleyen 48. maddesi ve disiplin maddeleri değiştirilecek. Böylece memuriyete girerken 'temiz adli sicil' yeterli olmayacak. Yeni memurlar ve mevcut çalışanlar için derin güvenlik soruşturması da devreye girecek.
MİLLİ GÜVENLİK ÖLÇÜSÜ
Halen 48. madde sadece yüz kızartıcı suçları işlemiş devlet memurluğunu yasaklıyor. 2008'de bir değişiklikle buna devletin güvenliğine karşı suçlar eklenmişti. Bunun dışında örgütlerle ilgisi bulunan, örgüt mensuplarıyla görüşen ve işbirliği yapan örgüt mensuplarını koruyan ve kollayan herkes için memuriyet yolu kapanacak. Memurlar değerlendirilirken ölçü 'milli güvenlik' olacak. Yeni alınan memurlar kadar mevcut kamu personeli için de güvenlik soruşturmaları geçerli olacak. Bu noktada sadece merkezi yönetim ve teşkilatı değil yerel yönetimler ile belediyeler ve belediyelere bağlı iştiraklerde de aynı yöntem uygulanacak.
İLANLAR SİTEYE KONULDU
Örgüt mensuplarının memuriyetten atılmasıyla kamu hizmetlerinin aksaması söz konusu olmayacak. Bu noktada Devlet Personel Başkanlığı devreye girerek personel alımlarını hızlandıracak. Bu noktada alım ilanları da kurumun internet sitesinde yayımlanmaya başladı. Adalet Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, üniversiteler, İller Bankası, Kültür Turizm Bakanlığı ilana çıkan kurumlardan bazıları... Prosedürler yerine getirildikten sonra hemen atamalar yapılacak ve hizmetler devam ettirilecek. Milli Eğitim'de de boşluk olmaması için öğretmen atamalarının devreye girmesi bekleniyor.
DAVA AÇILACAK
Örgütle bağlantısı tespit edilen, kamu kaynaklarını ve imkânlarını örgüt hizmetine kullandığı tespit edilen memurlar görevden alınırken suç unsuru tespit edilenlerle ilgili dava süreci de başlayacak. Görevden uzaklaştırılan memur için 10 iş günü içinde soruşturmanın başlatılması gerekiyor. Bu memurlar vatana ihanet de dahil olmak üzere örgüt üyeliği, yardım ve yataklık gibi suçlardan yargılanacak.
İZİN İPTALLERİ HERKESİ KAPSAR
Başbakanlık genelgesiyle kamu çalışanlarının izinlerinin iptal edilmesi de kafaları karıştırdı. Hemen belirtelim genelgede memur ya da başka bir meslek tarifi yok. Genelge 'tüm kamu çalışanları' ibaresini kullanıyor ve 'yıllık izinleri' diyor. Dolayısıyla okulların kapanması dolayısıyla kanunen işbaşında olmayan öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı aksi bir çağrı yapmadıkça izinde kalmaları bekleniyor.