Kamu'da Ek ödeme furyası.!

Son yıllarda bir ek ödemedir gidiyor. Bu ek ödemeler, adaletsiz olmakla beraber, aynı zamanda mevcut ödemelerin yetersizliğinin de bir itirafı ve işaretidir.

Sağlık Bakanlığı ek ödeme değişiklikleri haberimizi okuyup da anlayanların bu haberimizi okumalarına pek de gerek bulunmamaktadır.!
Zira o haberde bahsedilen Yönetmeliği, genelgeyi ve ek ödeme mantığını anlamak bizce mümkün değildir.
Neymişefendim, sağlık personeline performans puanlarına göre ek ödeme yapılıyormuş. Yani ne kadar vatandaşımız sağlık sorunları sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvurursa, sağlık personelimizde, vatandaşa sunduğu sağlık hizmetinden kazandığı bonus puanları kadar para kazanıyormuş.
Bu durumda vatandaşın sağlığı bozuldukça, sağlık personelinin hayatı iyileşecektir ve bu ne yaman çelişkidir.!?
Acaba, mesela medicana tıp merkezinde ya da acıbademde de aynı usul mü uygulanıyormuşbilemiyoruz tabi. Çünkü biz devletin sunduğu sağlık hizmetleriyle ilgiliyiz.
Gelelim bu ek ödemelerin diğer boyutuna;
Kamu çalışanlarının maaşları belli kalemlerden oluşmakla birlikte, günümüzde pek çok kurumun kendine özgü bir ek ödemesi bulunmaktadır.
Kendine özgü ek ödemesi bulunmayanlara da 375 sayılı KHK’nin ek 3. maddesi gereğince Maliye Bakanlığınca daha düşük oranlarda belirlenen ek ödemeler yapılmaktadır.
Her konuda olduğu gibi tabiki bu konuda da kurumlar arası ayrımın niçin, kim tarafından ve nasıl yapıldığı bilinmemektedir.
Örneğin; Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında çalışanlara unvanlarına göre en yüksek devlet memurunun gösterge artı ek gösterge aylığı toplamının %200 üne kadar (1.217 lira) ek ödeme yapılırken, bu oran ve miktarlar;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında %150 ye (912 lira),
YURTKUR da %130 a (791 lira),
Dışişleri Bakanlığında % 100 e (608 lira),
TİKA da %90 a (547 lira),
Düşmektedir.
375 sayılı KHK nin ek 3. maddesindeki ek ödemeden yararlanan Milli Eğitim Bakanlığı,Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kurumlarda çalışanlara ödenecek ek ödeme miktarları ise bunların ancak yarısını bulmaktadır.
Şimdi, çok detayları olmakla birlikte özet olarak ele aldığımız bu ek ödemelerle ilgili ilk akla gelen soruları sizler adına soralım;
- Kamu çalışanlarının gösterge, ekgösterge, taban aylığı, kıdem aylığı ve yan ödemlerden oluşan yetersiz maaşlarında yeni düzenlemeler yapılacağına niçin kurumlar ve çalışanlar arasında farklı ek ödeme kalemleri belirlenerek, adil bir maaş sistemi amacından vazgeçilmiştir?
-Kurumlar için ek ödeme oranlarının farklı miktarlarda belirlenmesinin sebebi nedir?
Yani mesela, Maliye Bakanlığı için ek ödeme oranı % 200 iken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için bu oran niçin %150 dir?
-Bazı kurumlara ek ödeme 375 sayılı KHK ye göre verilirken, bazı kurumlara niçin muhtelif kanunlardaki özel hükümlere göre verilmektedir?
Yani mesela, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının % 200 oranında ek ödemesi varken Milli Eğitim veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının niçin yoktur?
-Sağlık personelinin ek ödemesi mademki performans puanına göre verilmektedir ve eğer doğrusu buysa, hazır elde KHK çıkarma yetkisi de varken;
Anayasa Mahkemesi başkan, üye, raportör ve diğer çalışanlarına,
Vali ve kaymakamlara,
Başbakanlık müfettişlerine,
Diyanetİşleri Başkanlığı müfettişlerine,
İç denetçilere,

Başta Maliye Bakanlığı olmak üzere ek ödemesi bulunan kurumların çalışanlarına,

%200 e varan oranlarda (1.217 lira) ek ödeme yapılırken de performans puanlama sistemine geçilmesi düşünülmekte midir?

Yani mesela, İçişleri Bakanlığı vali ve kaymakamlara; Başbakanlık müfettişlere, Maliye Bakanlığı ise vergi müfettişlerine %200 oranında (1.217 lira) ek ödeme verirken performans puanlaması yapacak mıdır?
Bu soruların hiç birinin makul ve mantıklı bir cevabının olmadığını bile bile yine de soruyoruz ki, kamu çalışanları bakımından kanayan bir yara olarak gördüğümüz ek ödemeler sistemi düzeltilmek üzere gündeme gelir belki…
 

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri