Star Gazete'sini hanerine göre; Maliye Bakanlığı kamu lojmanlarının envanterini çıkardı ve değerlerini hesapladı. Buna göre atıl bekleyen sosyal tesisler ve değerli yerlerdeki lojmanların elden çıkarılması için yılbaşından itibaren kapsamlı bir hazırlık yapılacak. Konuyla ilgili olarak gelişme 64. Hükümet Eylem Planı'nda da yer aldı
Ercan Baysal
Devletin atıl bekleyen lojman ve tatil yeri, kamp, eğitim tesisi gibi sosyal tesislerinin envanteri çıkarılarak ekonomiye kazandırılacak. Öncelikli olarak kamu idarelerine ait taşınmazların bilançosu çıkarılarak tüm Bakanlık binalarının rayiç bedelleri belirlenerek değeri belirlenecek. Buna göre devletin tüm gayrimenkullerinin emlak değerinin tespiti yapılacak. Atıl bekleyen sosyal tesisler ve değerli yerlerdeki lojmanların elden çıkarılması için yılbaşından itibaren kapsamlı bir hazırlık yapılacak. Konuyla ilgili olarak gelişme 64. Hükümet Eylem Planı'nda da yer aldı. Eylem planında 'Kamu kurum ve kuruluşlarına ait tatil yeri, kamp, eğitim tesisi gibi sosyal tesislerin envanteri çıkarılarak ekonomiye kazandırılması hazırlıkları yapılacaktır' tespiti yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde konuya dikkat çekmişti.
236 BİN LOJMAN VAR
Erdoğan kamudaki atıl dinlenme tesislerine vurgu yaparak sosyal tesislerin 2 ay çalışıp 10 ay boş durduğunu vurgulamıştı. Türkiye'de sosyal tesis sayısı 2 binin üzerinde. Lojmanlar ile atıl bekleyen sosyal tesislerin satılmasına yönelik çalışma yeniden başlatılırken, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün hesaplamalarına göre Türkiye genelinde 100 bini satılabilecek durumda olan 236 bin lojman bulunuyor. Satışı kısa vadede yapılabilecek lojmanların sayısı ise 35 bin olarak belirlenmiş durumda. Maliye bürokratlarının hesaplamasına göre toplamda lojman satışlarından 10 milyar liranın üzerinde bir gelir elde edilmesi mümkün.
TÜRKİYE LOJMAN ZENGİNİ
Türkiye, kamunun elindeki lojmanlar ile dünyada en fazla lojmanı olan ülkelerin başında geliyor. Kamuda lojman sayılarına bakıldığında ilk sırada Emniyet Genel Müdürlüğü yer alıyor. Emniyet'in 46 bin 200 lojmanı bulunurken, aynı rakam Milli Eğitim Bakanlığı'nda 43 bin 785, Milli Savunma Bakanlığı'nda 41 bin 995, Sağlık Bakanlığı'nda ise yaklaşık 20 bin civarında.