Kamu harcamalarına dikkat

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, son dönemde alınan tedbirlerin kredi mekanizmasında göreli bir rahatlamaya yol açabileceği düşünülse de küresel ekonomideki sorunlar giderilmeden kredi hacminde belirgin bir ivmelenme beklenmediğini bildirdi.

Yılmaz, içinde bulunulan kritik dönemde kamu harcamalarının dengeleyici bir politika aracı olarak kullanılmasının doğal karşılanması gerektiğini belirterek, buna karşın harcamalarda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Yılmaz, "Güven artırıcı önlemlere ağırlık veren, kuralları belirlenmiş ve orta vadede sürdürülebilir bir maliye politikasının uygulanması, geçmiş deneyimlerimiz göz önüne alındığında, bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Yılmaz, Merkez Bankası'nın 77. Olağan Genel Kurulunda küresel mali kriz ve Türkiye'ye etkileri hakkındaki konuşmasında özetle şunları söyledi:

Temkinli tavır

Kredi hacmindeki daralma hem arz hem de talep yönlü gelişmeleri yansıtıyor. Küresel ekonomideki sorunların yansımalarına ilişkin risklerin ihtiyati tasarruf eğilimini arttırarak bir yandan hanehalkı ve firmaların kredi talebini kısarken, diğer yandan bankaların kredi arzında daha temkinli davranmalarına neden oluyor.

Krizin üretim kapasitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması ve orta vadede sürdürülebilir büyümenin sağlanması bağlamında uygulanacak olan kamu politikalarının önemi artıyor. Ekonomideki daralma devresinde uygulanacak dengeleyici maliye politikasının, ekonomi politikalarına ilişkin beklentileri olumlu yönde etkileyebilmesi, orta vadede mali disiplinin sürdürülmesi konusunda güçlü taahhütler içermesine bağlı. Çerçevesi bu şekilde belirlenmiş maliye politikası, orta vadeli faizlerin düşmesine ve kredi mekanizmasının etkin bir şekilde çalışmasına katkıda bulunarak para politikasının etkinliğini artıracaktır.

Merkez'in kárı 1 milyar 990 milyon TL

MERKEZ Bankası Meclisi ve Denetleme Kurulu üyesi seçimi dün Genel Kurul'un ardından yapıldı. Meclis Üyesi İbrahim Turan'ın Başkan Yardımcılığına atanması sonrasında boşalan üyeliğe Prof. Dr. Turalay Genç, diğer Meclis üyeliğine ise Prof. Dr. İlker Parasız, Prof. Dr. Necdet Şensoy, Denetleme Kurulu'na ise Mehmet Tüfekçi, Abdullah Yalçın, Ekrem Yıldız ve Mustafa Saim Uysal seçildi. Genel Kurulda dağıtılan 2008 yıllık raporuna göre, Merkez Bankası'nın dönem karı 1 milyar 990 milyon 767 bin 928 TL olarak belirlendi. Söz konusu karın büyük bir kısmı Hazine'ye aktarılacak.

Hürriyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri