Kalite için YÖK sivilleşsin

Sİyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), üniversitelerde kalite için YÖK'ün yetkilerinin azaltılmasını, akademisyenlerin özlük haklarının geliştirilmesini önerdi.

Prof. Dr. Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın danışmanlığını yapan Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür ve Prof. Dr. Talip Küçükcan'ın hazırladığı raporda, YÖK'ün gelişmiş yükseköğretim sistemlerine sahip ülkelere göre fazla yetkiye sahip olduğu belirtildi. YÖK Başkanı Özcan, YÖK dışında ayrı bir akreditasyon kurumu çalışması yaptıklarını ifade etmişti. Rapordaki öneriler şöyle:

MİLLİ EĞİTİM DENETLESİN
- Üniversiteler kanunla kurulduğu için bu kurumların daha sonraki kurumsal denetim süreçlerinde TBMM'yi temsilen hükümet (MEB, Maliye, DPT) paydaş olarak yer almalıdır.
- Yeni üniversitelere destek sürmeli. Personel ve fiziksel eksiklikler tamamlanmalıdır.
- Hükü içi ve yurtdışı burs ve destek programlarının hacmini genişletmelidir. Ulusal, bölgesel küresel ölçekte projeler başlatmalıdır.
- Üniversiteler mezunları izlemeli ve sektörde deneyim kazanmış bireylerden eğitim süresince faydalanmalıdır.
- YÖK, üniversiteleri performans değerlendirmesine tabi tutmalı, ölçütleri sağlayamayan programlara ek süre verilmeli, bu süre sonunda da iyileşme sağlanamazsa yaptırımlar uygulanmalıdır.
- Sınırlı kaynakların verimsiz kullanımına yol açmamak için, üniversiteler program açarken, ilgili programa ülkenin ne derece ihtiyacı olduğunu ve mezunlarının istihdam edilebilirliklerini gözetmelidir.

Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri