Kahvehaneciler "ayrım" istiyor

Kapalı alanlarda sigara yasağı nedeniyle zor günler geçiren kahvehaneciler, ''sigara içilen'' ve ''içilmeyen'' kahvehaneler açılmasını istiyor.

Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, kapalı alanlardaki sigara yasağının, kahvehaneleri neredeyse bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Ülke genelinde 80 bin civarında kahvehane olduğunu anımsatan Güven, ''Yasak nedeniyle yüzde 70'e ulaşan iş kayıpları yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz'' dedi.
Yaklaşan kış ayları nedeniyle kahvehane işletmecilerinin tedirgin olduğunu savunan

Güven, şöyle konuştu:
''Yaz aylarında esnafın imdadına güneşli günler yetişmişti. Sıcaklar nedeniyle çoğu esnaf bahçesine çıkardığı masalarda müşterilerini ağırladı. Yaz nedeniyle biraz rahatlamıştık ancak bu geçici bir rahatlık. Yasak nedeniyle esnafın işleri yüzde 70 oranında azaldı. Bizim müşterilerimizin yüzde 80'i sigara kullanıyor. Esnafın beklentisi yeni bir düzenleme olması yönünde. Yine kış ayları geliyor ve esnaf tedirgin, çünkü müşteriler soğuk nedeniyle artık dışarda oturamıyor.''

İzmir Kahveciler Odası'nın sigara yasağına ilişkin Danıştay'a dava açtığını, Danıştay'ın ise yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruyu hatırlatan Güven, işletmecilerin sabırsızlıkla bu kararı beklediklerini söyledi.



Derdimizi anamuhalefete anlattık

Sorunun çözümü için Hükümet nezdinde görüşmeler yaptıklarını belirten Güven, bunun yanı sıra anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu da ziyaret ettiklerini anlattı.
Yönetim Kurulu üyeleri ile yaptıkları ziyarette Kılıçdaroğlu'na sorunlarını içeren bir dosya sunduklarını belirten Güven, ''Bu dosyada öne çıkan madde ise 'sigara içilen' ve 'içilmeyen' olarak açılabilecek kahvehaneler çözümü'' dedi.

Kılıçdaroğlu'nun kendilerini çok sıcak karşıladığını ve sorunları ile ilgilenme sözü verdiğini belirten Güven, esnaf olarak acil çözüm beklediklerini ve umutlu olduklarını kaydetti.
Güven, Kılıçroğlu'na sundukları dosyada ayrıca, ''KOSGEB kredisinden kahveci esnafının da yararlanması, 5362 Sayılı Esnaf Kanunu ve 5253 Sayılı Dernekler Kanunu'nun değiştirilmesi, İş Yeri Yönetmeliğinin değiştirilmesi ve Kat Mülkiyet Kanunu'nun kaldırılması, Ramazan aylarında sahur vaktine kadar hizmet verilebilmesi için düzenleme yapılması ile bilardodan alınan eğlence vergisinin kaldırılması'' yönünde talepleri bulunduğunu da kaydetti.

Güven, fiyat tarifelerinin Odalar tarafından denetlenmesi, uygulanabilirliğin sağlanması konusunda ise Odalara yetki verilmesini istediklerini de bildirdi. Güven, Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile görüştüklerini de sözlerine ekledi
cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri