2 Ağustos’ta yürürlüğe giren Torba Kanun ile yaklaşık 100 bin kişi kadroya geçti. Kanunda yer alan 5 yıl nakil yasağının sözleşmeli personeli kadroya geçiş konusunda tereddüde düşürdüğünü belirmiştik. Ancak bazı kişiler 5 yıl nakil yasağını fazla abartarak ve yanlış anlayarak adeta son yirmi günü kendilerine zehir ettiler. Bu yüzden bazı noktalara temas etmeyi uygun bulduk.
Eş durumu tayin
Kanun’da “…. 5 yıl boyunca başka kuruma nakil olamazlar.” ifadesi yer almaktadır. Dikkat etmek gerekir ki burada “başka bir kuruma” geçiş yasaktır. Yani kadroya geçen bir personel kendi kurumu bünyesinde yer değiştirebilir, farklı bir şehre tayin isteyebilir.
Örneğin, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bir personel yine Sağlık Bakanlığı bünyesinde eş durumu nedeniyle Bartın’dan Mersin’e tayin isteyebilir. Burada başka kurum değil aynı kurum içinde yer değişikliği vardır. Ancak bu kişi ister kendi şehrinde isterse başka bir şehirdeki başka bir bakanlığın, üniversitenin, belediyenin vb. farklı kurumlara geçiş yapamaz.
Eş durumu tayin konusunda en büyük sıkıntıyı ise belediye, il özel idareleri ve üniversitelerde çalışan personel yaşayacak gibi gözüküyor. Çünkü bu kurumların başka il ve ilçelerde tayin olunabilecek teşkilatları bulunmamaktadır.
Öğrenim durumu nedeniyle tayin
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda öğrenim nedeniyle izin veya yer değiştirme hükmü bulunmamaktadır. Bu tamamen kurumların takdirlerinde olan bir durumdur. Burada da yine kurum uygun görürse, kadroya geçen kişiler kurum bünyesinde farklı şehirlere tayin olabilirler.
Becayiş
Becayiş; iki memurun karşılıklı olarak anlaşarak yer değiştirmesidir. Bu memurlar aynı kurum bünyesinde olmak zorundadırlar. Aynı kurum bünyesinde olan bu uygulama da 5 yıl nakil yasağı kapsamında değildir.
Merkezi yerleştirme tercihleri
Kadroya geçenlerin KPSS tercihi ile memur kadrolarına yerleşerek başka kurumlara geçip geçemeyeceği konusu hala tartışmalı. DPB’nin bu konudaki görüşü bekleniyor. Ancak kadro dilekçesi için son günlere gelindi.
Ancak dikkatten kaçan bir nokta var. Merkezi yerleştirmelerde sadece memur kadroları değil, bunların yanında 399 sayılı KHK’ye tabi KİT sözleşmeli kontenjanları da yer almaktadır. Bu farklı bir istihdam türü olduğu için adaylar kadrolu çalışsalar bile 399 KİT sözleşmeliye geçmek için memurluktan istifa etmektedirler. Yani burada nakil durumu olmadığı için 5 yıl yasağı burada işlemiyor.
Kısacası, DPB görüş verdiğinde (umuyoruz ki dilekçenin son gününe yetişir) KPSS puanı ile geçişe nakil durumuna izin vermese bile, merkezi yerleştirmedeki 399 sözleşmeli kontenjanlara tercih yapılmasında hiçbir sorun yoktur. yerleşmeleri durumunda istifa ederek geçebilirler.
Ayrıca, 2012 KPSS puanıyla 3. Yerleştirme (küçük alım) Kasım ayında, 4. Yerleştirme(büyük alım) ise 2013 Haziran ayında yapılacaktır.
Kutay Seymen ARIKAN
Kutay@memurlar.net
www.memurlar.net