'Kadın yine savunmasız'

AKP'nin hazırlıklarını sürdürdüğü tasarının kadına yönelik şiddeti önlemeye yetmeyeceğini belirten CHP'li hukukçular, nafakanın devlet tarafından ödenip kusurlu kişiden rücu edilmesi, tatil günlerinde Cumhuriyet savcılarına tedbir uygulama olanağının tanı

 CHP, hükümetin kadına yönelik şiddeti önlemek için hazırladığı “Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunması” tasarısının şiddeti önlemeye yetmeyeceği uyarısında bulundu. Ana muhalefet, diğer yasaların da kısa sürede elden geçirilerek, şiddeti önleme konusunda kararlı olunmasını istedi.

TBMM Adalet Komisyonu’na sunmak üzere yasa tasarısıyla ilgili teklif hazırlayan CHP’li hukukçular, teklifin sadece uygulamacıların işaret ettiği soruna çözüm getirebileceğini kaydetti. Kadın kuruluşlarının çalışmalarının da teklife ışık tuttuğunu ifade eden CHP’den, diğer yasaların da kısa sürede elden geçirilip, kadını şiddetten koruma konusunda tavizsiz olunması gerektiği vurgusu yapıldı. Yasa tasarısında tedbire muhalefet halinde, cezanın ertelenemeyeceği ya da paraya çevrilemeyeceğiyle ilgili hüküm olmadığına da dikkat çekildi. CHP’nin yasayla ilgili hazırladığı teklifte şu başlıklar öne çıkıyor:

- Teklif, hak ve özgürlüklerin kullanılmasında uluslararası standartları gözeterek asgari koşulları belirlemiş. Ancak insan ilişkilerindeki gelişmelerin hız ve çeşitliliğini gözeterek yargıçlara, uygulamacılara ve bilim insanlarına kadını şiddetten koruma konusunda hareket olanağı sağlıyor.

- Uygulamada mahkemelerin farklı yorumlayabileceği birçok soruna, kanunun ruhuna uygun biçimde çözümler getirmiş.

- Nafakanın devlet tarafından ödenip kusurlu kişiden rücu edilmesi, tatil günlerinde cumhuriyet savcılarına tedbir uygulama olanağının tanınması, kusurlu kişiye kararın yeniden incelenmesini isteme olanağı, aile mahkemelerine kanundaki ceza hükümlerini uygulama yetkisinin verilmesi teklifteki önemli unsurlar.

- Teklif devleti sosyal devlet olmanın sorumluluklarını yerine getirme çabası içine sokuyor.
 

‘Kararlı politika izlenmeli’

CHP’nin söz konusu yasa tasarısının hazırlanmasına katkı sağlayan CHP milletvekili aday adayı eski aile hâkimi Eray Karınca, şunları kaydetti:

“Yasanın korumak istediği değere, amaca uygun, dili sade uygulamacıların işaret ettikleri birçok soruna çözüm getiren bir metin. Kadın kuruluşlarının, yıllardır mücadelesini verdikleri, özledikleri bir metin. Ancak tek başına bu yasanın çıkartılması yetmez. Diğer yasalar da kısa sürede elden geçirilip kadını şiddetten koruma konusunda tavizsiz, kararlı bir politika izlenmeli. Tek eksik, tedbire muhalefet halinde, cezanın ertelenemeyeceği ya da paraya çevrilemeyeceğine ilişkin bir hüküm içermemesi. Bu da siyasi bir tercih olup komisyonlarda tartışılmalı.”

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri