Kadın eli değen belediyeler

29 Mart yerel seçimlerinde bazı kadın adaylar seçmenin de desteğiyle 'biz de varız' dedi. 14 ilçe ve 6 beldede belediye başkanlığı koltuğuna oturan kadın başkanların kimi koltuğu eşinden kimisi de babasından devraldı.

29 Mart yerel seçimlerinin ardından Aydın ve Tunceli belediyesi ile 14 ilçe ve 6 beldede kadınlar yerel yönetimde ''biz de varız'' dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde iki dönem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın milletvekilliği yapan ve yerel seçimlerde Aydın Belediye Başkan adayı olan Özlem Çerçioğlu, mevcut ve diğer belediye başkanlarını geride bıraktı.

Türkiye'de il belediye başkanlığına seçilen iki kadından biri olan Çerçioğlu, hizmette makam ve mevkinin hiç önemli olmadığını belirterek, halka hizmet etmenin yolunun milletvekilliği de belediye başkanlığı da olabileceğini söyledi.

Aydın halkının kendisine teveccüh göstererek, 22. ve 23. dönemlerde milletvekili seçtiğini ve 7 yıl boyunca Ankara'da, Aydın halkına hizmet etmeye çalıştığını ifade eden Çerçioğlu, şunları kaydetti:
''Şimdi de yine onların teveccühüyle yerelde bire bir onlara hizmet edeceğim. Elbette bu çok onurlu bir görev. Sadece bana oy verenlerin değil, tüm Aydın halkının belediye başkanı olacağım. Bizim belediyedeki kriterlerimiz, dürüstlük, şeffaflık ve çalışmadır. Bu üç kriter bizim için çok önemli.

Tabii ki kadın belediye başkanı olmak farklı bir şey. Bazen kente belediye başkanı olarak bakarım, bazen kadın olarak bakarım, bazen de anne olarak bakarım. Tabii ki belediyenin asli görevleri devam edecek. Projelerimiz devam edecek. Ama kadın belediye başkanının farkı mutlaka bu 5 yıl içinde görülecek. Sosyal projelere imza atacağız. Toplumun yarısını oluşturan kadınlara yönelik projelerimiz olacak. Çocuklar ve gençler de buna dahil olacak.''


Tunceli'yi iki dönemdir kadın başkan yönetiyor

Tunceli Belediye Başkanlığına seçilen Edibe Şahin, ''Bu şehirde ikinci defa kadın belediye başkanı seçilmesi mutluluk verici'' dedi.

Şahin, Tunceli'de kadın yöneticilerin çalışmalarının beğeni topladığını, bu yüzden ikinci defa kadın başkanla devam edildiğini söyledi.



Viranşehir'de ilk kadın belediye başkanı

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinin ilk kadın Belediye Başkanı Leyla Güven, yeni dönemde daha çok kadınların istihdamı ve sosyal yaşama katılımı artırmaya dönük projeler gerçekleştireceklerini söyledi.

Güven, ilçenin 1904 yılından bu yana erkek belediye başkanları tarafından yönetildiğini, ancak 29 Mart'ta halkın ''bir ilke imza atarak'' yönetimi bir kadına emanet ettiğini belirtti.



Belediye başkanlığı koltuğunu eşinden devraldı

Gaziantep'in İslahiye ilçesinin ilk kadın Belediye Başkanı Malike Uludağ, kadın belediye başkanı olarak seçilmesinin çok güzel bir duygu ve gurur verici olduğunu, bu göreve gelmesinde eşi ve önceki dönem İslahiye Belediye Başkanı Mehmet Uludağ'ın büyük rol oynadığını belirtti.

Halka söz verdiği projeleri bulunduğunu, eşinden yarım kalan projeleri de tamamlayacağını belirten Uludağ, projelerin uygulanmasında yurttaşlardan, idarecilerden, İslahiyeli iş adamlarından ve ''ben İslahiyeliyim'' diyen, gönül dostlarından destek beklediğini kaydetti.



Yüksekova'da yüzde 84 oy oranıyla göreve geldi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin kadın belediye başkanı Ruken Yetişkin, Türkiye genelinde ilçeler bazında, yüzde 84 ile en çok oy oranına sahip bir belediye başkanı olarak seçilmesinin, sorumluluklarını artırdığını söyledi.

Yetişkin, yıllardır kendi bölgesinde siyaset alanında hizmet vermeyi istediğini ifade ederek, ''İlk günden Yüksekova halkının beni sahiplendiğini gördüm. Öncelikli çalışmam içme suyu ve alt yapı sorunlarının giderilmesine yönelik olacak'' dedi.


Babasının koltuğuna oturdu

Diyarbakır'ın Eğil İlçe Belediye Başkanı Çapanoğlu, hayatta olmayan babası Mehmet Çapanoğlu'nun 29 yıl önce ilçede belediye başkanlığı yaptığını belirterek, ''Babamın bu günleri görmesini çok isterdim'' dedi.

İlçenin ilk kadın belediye başkanı olduğunu belirten Çapanoğlu, ''İlçenin birçok sorunu var. Hem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden hem de hazırlayacağımız projelerle Avrupa Birliği'nden destek alarak sorunları çözmeye çalışacağım'' diye konuştu.


Doğankent'te ikinci kez kadın belediye başkanı dönemi

Giresun'un Doğankent ilçesinde belediye başkanlığını kazanan Nazmiye Kabadayı, ''Yerel yönetime kadın eli değmiştir. Bu sayıların artması için elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz'' dedi.

Kabadayı, geçen dönem Doğankent'te belediye başkanı olduğunu ve bu seçimlerde de yeniden aynı göreve seçildiğini belirtti. Kabadayı, bir önceki yerel seçimlerde göreve geldiğinde AKP'nin Türkiye'deki ilk kadın ilçe belediye başkanı olduğunu bildirdi.


Konya'daki tek kadın belediye başkanı

Konya'nın tek kadın belediye başkanı Türkan Pınar Çiğdem (41), Akşehir'in Adsız beldesinden CHP'nin adayı olarak girdiği seçimi kazandı. Çiğdem, Ticaret Lisesi mezunu olduğunu, halen Açık Öğretim Fakültesine devam ettiğini ve tekvando bölge birinciliği elde etmiş eski bir sporcu olduğunu söyledi.



Doğubayazıt, üçüncü kez 'kadın başkan' dedi

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin kadın belediye başkanı Canan Cankorkmaz, bir ilçenin üç dönem boyunca kadın belediye başkanı tarafından yönetilmesinin, sık rastlanacak bir durum olmadığını söyledi.



Mahmudiye'de kadın belediye başkanı dönemi

Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde belediye başkanı seçilen Ayşe Güney, ''Farklı kesimlerden erkek vatandaşlar, önce 'acaba bir kadın başkanlık yapabilir mi?' diye düşündü, ancak kısa sürede bu düşüncelerinden kurtuldu'' diye konuştu.

Ayşe Güney (49), üniversiteden mezun olduktan sonra doğup büyüdüğü Mahmudiye ilçesine eczane açtığını, 25 yıldır bu işi yaptığını belirterek, yöre halkı tarafından iyi tanındığını söyledi.


Eşinden sonra başkanlık koltuğuna oturdu

Iğdır'da, Melekli belde belediye başkanlığını eşi Servet Çankaya'dan devralan Emine Çankaya, göreve gelir gelmez ilçede kapsamlı temizlik çalışması başlattıklarını belirterek, ''Belde halkıma hizmet etmek beni mutlu edecektir'' dedi.


Aralık belediye başkanı Turan

Iğdır'ın bir başka kadın belediye başkanı da Aralık ilçesinde seçildi. Aralık Belediye Başkanı Hanım Turan, zor bir göreve talip olduğunu ifade ederek, ''Göreve geldikten sonra çevremdekilerin, ilçe halkının olumlu tepkisini alıyorum. Bir kadın olarak belediye başkanı olmak güzel bir duygu'' diye konuştu.



İkinci kez başkan seçildi

Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Yeşilköy beldesi Belediye Başkanı Fatma Görgen, klasik belediye hizmetlerinin yanı sıra kadın ve çocuklara yönelik projelere ağırlık verdiklerini belirterek, ''Maddi durumu kötü ailelerin nikahlarını yapacağız'' dedi.

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri