Kabus geri döndü

İzlanda'da yeniden faaliyete geçen Eyyafyallayöküll yanardağının oluşturduğu kül bulutu dün Fransa, İtalya, Almanya ve Portekiz'de hava trafiğinin durmasına neden oldu.

İzlanda'da yeniden faaliyete geçen Eyyafyallayöküll yanardağının oluşturduğu kül bulutu dün Fransa, İtalya, Almanya ve Portekiz'de hava trafiğinin durmasına neden oldu.

Pazar günü itibariyle Almanya'nın güney bölümü ve Çek Cumhuriyeti'ne kadar ulaşan kül bulutu Avrupa'da bir süre hava ulaşımının aksamasına neden oldu.

İspanya'da 40 bin yolcu

Son kül bulutu dalgasından en yoğun etkilenen İspanya'nın Barcelona'nın da yer aldığı kuzey bölgesinde 19 hava alanında seferler geçici olarak iptal edilirken yaklaşık 40 bin yolcu iptal edilen seferler yüzünden mağdur oldu. Fransa, dün Nice Havaalanı'ndaki 20 uçuşun iptal edildiğini açıklarken, kül bulutlarından en çok etkilenen uçakların ize İngiliz EasyJet firmasına ait olduğu belirlendi. Portekiz'in yanı sıra İtalya da kuzeyindeki hava sahasının belirli bir süre kapalı tutulduğunu söyledi.

Kül bulutu Alman hava sahasını da olumsuz etkiledi. Özellikle güney Almanya'da bir çok uçak seferi iptal oldu. Verilen bilgiye göre güvenli olmadığı için Stuttgart, Münih ve Friedrichshafen hava sahaları uçuşlara kapatıldı. Air Berlin yetkilileri yasağı eleştirirken “Yine güvenli olmayan bilgisayar verilerine bakılarak yasak getirildi. Daha önce de aynı hata yapılmıştı. Şuan havada tehlikeli bir unsurun olduğunu gösteren bir delil yok” açıklamasını yaptı.

Türkiye de etkilenir

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, kül bulutunun dün 20 bin -35 bin feet uçuş seviyelerinde Marmara'nın güneybatısını 'hafif etkilenme' açıklaması yaptı. Yanardağın oluşturduğu kül bulutunun dün İspanya'ya ve İtalya ulaştığı bildirilen uyarıda, yine dün sabah 09.00'dan 15.00'e kadar olan sürede, 20 - 35 bin feette, Marmara'nın güneybatısı kül bulutundan hafif etkilenmenin söz konusu olduğu belirtildi.

THY, 3 İtalya uçuşunu iptal etti

KÜL bulutlarının yeniden Avrupa'yı etkisi altına alması nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) Roma, Bologna ve Milano'ya yapılan uçak seferlerini karşılıklı olarak iptal etti. Edinilen bilgiye göre, THY'nin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan dün yapılması gereken TK-1861 Roma, TK-1865 Bologna ve TK-1874 Milano seferleri kül bulutları nedeniyle karşılıklı olarak iptal edildi.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri