Kabotaj Bayramı 85'inci yılında

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84'inci yılı yurdun dört bir yanında yapılan törenlerle kutlanıyor.

BAŞBAKAN'DAN KABOTAJ BAYRAMI MESAJI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin denizcilik alanındaki ağırlığını gelecekte daha fazla hissettireceğine ve rekabet gücünü yükselterek denizcilik sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacağına inandığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra elde edilen en önemli başarılardan birisinin, 1926 yılında çıkarılan Kabotaj Kanunu ile birlikte karasularında ilan edilen egemenlik ve bağımsızlığın olduğunu ifade eden Erdoğan, “Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan Türkiye için karasuların bağımsızlığı ve egemenliği hayati öneme sahiptir” ifadesini kullandı.

“Ne yazık ki ülkemizin sahip olduğu denizcilik potansiyeli ve imkanları, ne ticarette, ne turizmde, ne de balıkçılıkta etkin bir şekilde değerlendirilmiştir” saptamasında bulunan Erdoğan, hükümet olarak, bu şuurla, denizciliği milli ülkü haline getirdiklerini ve dokuz yıllık iktidarları boyunca bu alanda muazzam başarılar elde ettiklerini vurguladı.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Hükümetimizin girişimleri ve yatırımları neticesinde, denizler sadece turizm açısından değil, aynı zamanda ekonomik, kültürel ve ulaşım alanlarında gerçek bir zenginliğimiz haline dönüştü. İnanıyorum ki Türkiye denizcilik alanındaki ağırlığını gelecekte daha fazla hissettirecek ve rekabet gücünü yükselterek denizcilik sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacaktır.

Bu inançla, Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyor, denizcilerimize başarılar diliyor, bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.”

KABOTAJ KANUNU 1 TEMMUZ 1926 YILINDA KABUL EDİLMİŞTİ
Fransızca kökenli bir kelime olan Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı anlamına geliyor. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
 

Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırılarak 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
 

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri