Kabine değişti, piyasaların morali daha da yükseldi

Kabinede yapılan köklü değişikliğin ardından dün ilk kez 9 yeni üyesi ile toplanan Bakanlar Kurulu, piyasalardan da destek gördü.

Ekonomistler, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek tercihini olumlu bulurken, Borsa haftaya yüzde 2 yükselişle başladı. İş dünyası temsilcileri ise değişikliği 'krize karşı taze kan' şeklinde yorumladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cuma günü açıkladığı kabine değişikliği, toparlanma seyrine giren piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Bakanlar Kurulu, yeni üyeleriyle ilk toplantısını dün gerçekleştirirken, ekonomide kilit bakanlıklara Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in getirilmesi, yatırımcıları memnun etti. Borsa endeksi yüzde 1,64 primle 32 bin 171 puana yükselirken, dolar 1,58 liraya geriledi. Yenilenen kabineye iş dünyasından da destek geldi. Patronlar, ekonominin yeni yönetimi için, "Krize karşı taze kan geldi, çözüme yönelik daha hızlı adımlar atılabilir." görüşünde birleşti.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, yeni bakanların ekonomiye heyecan ve hareket getireceğini vurguladı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar ise kabine değişikliğinde ekonominin ön plana çıktığını ve piyasalara olumlu etkisinin görüleceğini ifade etti. Kabinedeki köklü değişikliği yorumlayan Ekspres Invest Başekonomisti Güldem Atabay, Babacan ve Şimşek'in dünyaya açık bakanlar olduklarına dikkat çekti. Amerikan bankası JP Morgan Chase Ekonomisti Yarkın Cebeci ve Uluslararası Kriz Grubu Analisti Hugh Pope da değişikliğin reform ve AB üyelik sürecine hız vereceğini dile getirdi.

Global verilerin iyi olmasının yanı sıra kabine revizyonunun da piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirten Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan, yatırımcının ekonomiye taze kan geldiğini düşündüğünü söyledi. Ekonominin tek elde toplanmasının olumlu olduğunu aktaran Aslan, "Özellikle küresel piyasalardaki olumlu verilerin ardından, Türkiye'deki toparlanmanın daha hızlı olacağına yönelik beklentiler arttı." diye konuştu. Yenilenen kabineye destek veren Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza Nur Meral, yeni seçilen bakanların ekonomiye yeni bir heyecan ve hareket getireceklerini söyledi. Meral, "Eski bakanlar görevlerini hakkıyla yaptılar. Ciddi reformlara imza attıklarını düşünüyoruz. Yeni seçilen bakanların da çok titizlikle seçildiğini görüyoruz. İşadamlarımız arasında geleceğe yönelik moral hakim." dedi. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar da yeni kabine değişikliğinde ekonominin ön plana çıktığını belirterek piyasalara olumlu etkisinin görüleceğini kaydetti. Yeni bakanlardan beklentilerin arttığına dikkat çeken Kibar, "IMF anlaşmasının kısa sürede tamamlanması başta olmak piyasaları rahatlatıcı adımların atılması gerekiyor. ÖTV ve KDV indirimlerinin devam etmesi veya kalıcı hale getirilmesi bunlardan biri olabilir." şeklinde konuştu.

Piyasalara canlılık vermenin en iyi yöntemlerin birinin morallerin yüksek tutulması olduğuna dikkat çeken Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'na göre ekonomide köklü bir değişiklik olması iş dünyasının beklentilerini artırırken, moral düzeyini de yükseltecek. Yeni bakanların sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek reel sektörün sorunlarını dinlemesi gerektiğini anlatan Konukoğlu, yeni kabineden beklentilerin fazla olduğunu ifade etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de yeni bakanla en iyiyi yapmaya çalışacaklarını dile getirdi. Büyükekşi, "Kürşad Tüzmen Bey'in ihracatçılar üzerinde 6,5 yıllık emeği var. İhracatın artırılması adına önemli destekler verdi. Bundan sonrası için de yeni bakanımızla ihracatın artırılmasına yönelik çalışmalar yapacağız." ifadelerini kullandı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise şunları söyledi: "Yeni kabine zaman kaybetmeden, ekonomiye el atarak, işsizliğin önüne geçecek yeni tedbirler almalıdır. En önemlisi KOSGEB kanunu kapsamına alınan esnaf ve sanatkarlarımıza zaman kaybetmeden can suyu kredisi verilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır."

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri