İzmir TES'den "Siper Ardındaki Çanakkale" konulu konferans

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube, Çanakkale zaferinin 101'inci yıl dönümünde, Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Doç Dr. Hasan Mert'i öğretmenler ve öğrencilerle buluşturdu.

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube, Çanakkale zaferinin 101'inci yıl dönümünde, Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Doç Dr. Hasan Mert'i öğretmenler ve öğrencilerle buluşturdu.

"Siper Ardındaki Çanakkale" konulu konferansta, Çanakkale zaferinin bilinmeyen noktaları, cephede askerin yaşamı ve savaşla ilgili Osmanlı kayıtlarında bulunan çok özel bilgiler paylaşıldı. Gaziemir Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Salonu'nda yapılan konferansta konuşan Doç. Dr. Mert, Çanakkale'de askerin düşmana sırtını dönmeden, yiğitçe savaştığını söyledi.

 

'SIRTINDAN KURŞUN YEME' DİYEREK YOLLADILAR

Çanakkale'nin tarih boyunca çok önemli bir yer olduğunu ve hâlâ önemini yitirmediğini vurgulayan Doç. Dr. Mert, "Anneler evlatlarını, 'Yaralanırsan da biz sana bakarız ama düşmana arkanı dönme. Sırtından kurşun yeme' diyerek cepheye yolladı. Çanakkale'ye giden birçok askerimiz, dönmeyeceklerini biliyordu. Buna rağmen yiğitçe savaşmaktan geri kalmadılar. Geride 5 kuruş para bırakmadan, vatan için savaştılar" diye konuştu.

 

HASTANEMİZDE İNGİLİZ YARALISI VARDI

Savaş döneminde hastanelerin bile hedef alındığını hatırlatan Doç. Dr. Mert, "Bizim hastanelerimizde İngiliz yaralıları bile vardı. Hatta hastaneye yapılan bir saldırıda, yaralı durumda tedavilerine devam edilen 6 İngiliz yaralısının da öldüğü Osmanlı belgelerinde bulunuyor. Askerimiz savaş sırasında birçok zorluğa rağmen şikâyet etmedi. Kurtlu bakla yemek zorunda kaldıkları zamanlar oldu. Savaşta su sıkıntısı da yaşandı. Birkaç çeşme etrafından su ihtiyacını karşılıyorlardı. Hatta birçok askerimiz, düşmanın hedefi olarak çeşmeden su içmek için beklerken hayatını kaybetti. O dönemde savaş psikolojisinden kurtulmak için askerimiz güreş yapardı. Halat çekme oyunları yapılırdı. Atatürk, yemek sırasında bando ve mehter çaldırırdı. Düşman da moral bozmak için top atışına başlardı. İmamlar da askerlere mektup okurdu, onları manevi yönden hazırlardı" dedi.

GENÇLERE ANLATACAĞIZ

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ise, Çanakkale ruhunu her zaman yaşatacaklarını söyleyerek, "Vatanı uğruna canını vermekten çekinmeyen tüm şehitlerimize minnettarız. Onların kahramanlıklarını ve ne kadar zor şartlarda vatanın kurtarıldığını gelecek nesillere anlatmak için öğretmenlere çok önemli görev düşüyor. Hasan hocamıza da davetimizi kırmayıp, bizi bilgilendirdiği için çok teşekkür ediyorum" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri