İtalya'dan göçmenlere AB vizesi

Art arda yaşanan isyanların ardından Kuzey Afrika'dan kaçan göçmenlerin akın ettiği İtalya, 20 bin Tunuslu'ya 6 aylık geçici oturma izni verdi. Bazı AB ülkeleri, bu duruma tepki gösterdi.

Avrupa Birliği’nde (AB) şu sıralar Schengen krizi yaşanıyor. İtalya’nın ülkesine gelen göçmenlere oturma izni vermesi tartışmalara yol açtı. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; Tunus ve Libya başta olmak üzere bir çok Afrika ülkesinden onbinlerce mültecinin teknelerle akın ettiği İtalya, AB tarafından mülteci tsunamisinde yalnız bırakıldığını belirterek, AB’ye ortak vize sistemi Schengen misillemesinde bulundu.

Yaşanan krizin temelinde Fransa'nın geçen hafta mülteci kamplarından kaçanların ülkesine gelmesini engellemek için İtalya ile sınır bölgelerinde kontrollere başlaması ve üzerlerinde kimlik ya da yasal başka belge bulunmayan kaçakları geri gönderme kararı yatıyor. Fransa’nın bu adımı İtalya’yı kızdırdı. İtalya kendi sınırında kimlik kontrolünün Schengen anlaşmasına aykırı olduğu itirazında bulundu.

İtalya’nın Schengen tehdidinde bulunması ve fiilen uygulamasına, jet sosyetenin tatil adası diye bilinen Tunus açıklarındaki Lampedusa’ya balıkçı tekneleri ile son bir kaç ayda onbinlerce mültecinin akın etmesi neden oldu.

20 bin Tunusluya oturma izni

Mülteci akınının sürdüğü Lampedusa adasını önceki gün ziyaret eden İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de Fransa ve Almanya’ya çattı. Daha önce AB ülkeleri ile yaptıkları tüm zirvelerde Fransa ve Almanya’nın mülteci tsunamisiyle İtalya’yı yalnız bıraktığını belirten Berlusconi, “20 bin Tunuslu mülteciye oturma izni verdik. En fazla 6 ay tutarım. Hem Tunus eski Fransız sömürgesi, hepsinin de Fransa’da akrabaları var ve gitmek de istiyorlar. Rahatlıkla gidebilirler. Şimdi Almanya ile Fransa düşünsün. Hani AB bir birlikti. Eğer soruna sahip çıkmazlarsa AB parçalansın ve eskiye dönelim daha iyi” dedi.

Bunun üzerine Milano’ya giderek İtalya İçişleri Bakanı Roberto Maroni ile apar topar biraraya gelen Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, İtalya’yı, “Mültecilere oturma izni verip Shengen’i parçalıyorsunuz” suçlamasında bulundu. Almanya İçişleri Bakanlığı da Berlusconi’nin Schengen anlaşmasına aykırı davrandığını savundu ve “İtalya çok kalabalık olmadı” ifadesini kullandı.

Öte yandan İtalya, AB’nin mülteciler için ayırdığı 2.3 milyar Euro’nun yeterli olmadığını, bunun iki katına çıkartılması gerektiğini söyledi.

Mülteci akını devam ediyor

İtalya’nın Tunus açıklarındaki jet sosyetenin tatil adası Lampedusa’ya mülteci akını ise devam ediyor. Tunus’daki olayların patlamasından bugüne kadar 390 tekne içinde 25 bin 800 mülteci adaya geldi.

Giorgio Armani ve Gerard Depardieu gibi ünlülerin villalarının bulunduğu adaya gelenlerin büyük bir bölümü Tunuslu. Ancak önceki akşam gelenler Afrika ülkelerinden umuda yolculuğa çıkanlardan oluşuyor. Mülteciler, geri gönderilmemek için yolda kimlik ve seyahat belgelerini imha ediyor.

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri