İtalya'da 5 trilyonluk gizemli Türk

İtalya'da silahlı çete tarafından 27 milyar avroluk fidye talebiyle kaçırılmasının ardından güvenlik birimlerinin operasyonuyla kurtarılan 56 yaşındaki Türk iş adamı Adnan Saklı'nın şaşırtıcı serveti, zihinlerde pek çok soru işaretine yol açtı.


İtalyan makamlarının Türk vatandaşı olduğunu ve ABD pasaportu taşıdığını belirttikleri Saklı'yla ilgili olarak, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğiyle şu ana dek herhangi bir temasta bulunmadığı öğrenildi.

İtalyan basınına sızan haberlerde, banker olduğunu ve Amerikan Merkez Bankasıyla sıkı ilişkileri bulunduğunu söyleyen Saklı'nın hisse senetleri ve tahvillerden oluşan servetinin, "yüzlerce milyar" ya da "yaklaşık 5 trilyon ABD doları" olduğu ileri sürülüyor.

İtalya'ya iki ay önce gelen Saklı'nın beraberindeki İngilizce belgeler eşliğindeki beyanatında astronomik bir servetten söz etmesi, yetkililerde bir tür kafa karışıklığını da beraberinde getirdi. Saklı'nın ifadesini teyit için Amerikan yetkilileriyle temasa geçen İtalyan makamlarının, Türk iş adamıyla ilgili olarak yalan beyan ihtimalleri üzerinde de durdukları ileri sürüldü.

Bologna cumhuriyet savcılarından Roberto Alfonso, Saklı'nın bir banka sahibi olduğunu ve de milyarlarca avro değerinde hisse senedi ve tahvile sahip olduğunu söylediğine değinerek, "Bunlar tabii ki onun kendi iddialarıdır. Bunların doğru olup olmadığını saptamaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Hiç kuşkusuz ilginç bir vakayla karşı karşıyayız" dedi.

Bologna Mafyayla Mücadele Savcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, Saklı'nın bahse konu astronomik servetin gerçek sahibi olması çok da inandırıcı olarak görülmüyor. Saklı'nın kendi ismini kullandırmak suretiyle, esas itibarıyla ABD'deki milyarder ailelere ait hisse senetleri ve tahvillerin gerçek sahiplerini saklama amaçlı kanun dışı hilecilik için bir maşa olmaktan öteye geçmeyen biri olabileceği iddia ediliyor. Il Messaggero gazetesi, Bush ailesinin de Saklı isminin ardına gizlenen aileler arasında bulunduğu iddiasına da yer verdi. Saklı'nın kendine aşırı zengin süsü veren bir megaloman olmasının da ihtimal dahilinde olabileceği belirtildi.

İtalyan makamlarının, FBI tarafından bir süredir takip altında tutulduğu da ileri sürülen Saklı'nın beraberindeki belge, tahvil ve hisse senetleri İtalyan Merkez Bankasına bağlı bilirkişi ve uzmanların da yardımıyla incelemekte olduğu öğrenildi.

Saklı'nın İtalya'da kaçırılmasının ardından kurtarıldığı, silahlı çete elemanlarına karşı dün ülke genelinde düzenlenen operasyon sonrasında açıklanmıştı. Açıklamaya göre Saklı, 14 Mayısta Adriyatik sahilindeki Rimini kentinde emekli bir çiftin evinde bulunduğu sırada kendilerini polis olarak tanıtan çete elemanlarınca kaçırıldı. Siena yakınlarındaki Chiusi beldesine bir dağ evine kapatılan Saklı'nın kurtarılması ise 18 Mayısta çete elemanlarınca Roma'da notere götürüldüğü sırada mümkün oldu. Çete elemanları, Saklı'ya noter huzurunda imzalatacakları belgelerle 27 milyar avroluk fidye bedelinin tahsilini planlamıştı. Ancak bu plan, Roma'da polis kontrol noktasında Saklı'nın "Beni kaçırdılar" diye bağırması, kendisinin kurtarılması, beraberindeki 4 çete elemanının gözaltına alınmasıyla suya düşmüştü. İtalya'nın 5 ayrı kentinde dün düzenlenen operasyon, çetenin diğer 5 elemanının da yakalanmasıyla sonuçlanmıştı.

Dokuz kişililik çete üyelerinin adam kaçırma ve ruhsatsız silah bulundurma suçlarından yargılanması, Saklı'nın mal varlığına ilişkin soru işaretlerinin de gelecek günlerde aydınlığa kavuşturulması bekleniyor.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri