İşte seçim tarihi: 12 Haziran 2011

Şeffaf sandık dönemiGeçen yıl nisan ayında yapılan değişiklikle getirilen, Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu'nda yer alan “şeffaf sandık kullanılması şartı” YSK tarafından 12 Haziran'da yapılması planlanan genel seçimlerde uygulanacak

YSK(Yüksek Seçim Kurulu), AKP'nin genel seçimleri için tarih önerisine olumlu yanıt verdi. AKP Seçim İşleri Başkanlığı, normalde Temmuz 2011'da olacak genel seçimin Haziran başı olarak öne alınması için YSK'ya başvurdu. Seçim kanunundaki değişikliklerin 12 Haziran'daki seçimde uygulanabilirliği için görüş soran AKP'ye, YSK'dan olumlu görüş bildirildi. Böylece 2011'de yapılacak genel seçim tarihi, sıcaklıkların aşırı yükselmediği, okulların kapanmasından önceki son pazar günü olan 12 Haziran olacak. Hükümet, TBMM Genel Kurulu'na önerge vererek, 17 Temmuz 2011 olan seçim tarihinin öne alınmasını Meclis'in onayına sunacak. Bu arada AKP, Seçim Kanunu'ndaki değişikliklerin genel seçimlerde hayata geçirilmesi için YSK'dan görüş istedi. YSK, bu talebe de olumlu cevap verdi.

Kabinler portatif olacak
Buna göre güneşin batmasından sonra da siyasi partiler ve adaylar propaganda yapabilecek. Seçimlerde ilk defa tahta sandıklar yerine şeffaf sandıklar kullanılacak. Oy sandıklarının eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm olacak. Sandıkların içinin görülmesine imkan sağlayacak kırılmayan sert plastikten yapılması zorunlu. 2011'de yapılacak seçimlere yansıyacak diğer bir yenilik karton kabinlerin tarihe karışması. Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinlerinin eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 cm olmak zorunda. Portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olması gerekiyor. Seçimlerde kullanılacak oy zarflan da büyütülüyor. Zarflar, eni 15 cm, boyu 21 cm olarak dizayn edilecek.

Kimlik numarası düzenlemesi
Üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanılabilecek. TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdını ve TC kimlik numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan edilen belgenin gösterilmesi yeterli olacak. Türkiye'de milyonlarca kişi 'kimlik numaralı nüfus belgesi'zorunluluğu sebebiyle seçimlerde ve son referandumda oy kullanamamıştı. YSK, kamuoyunun tepkilerine rağmen geri adım atmamıştı.

Boyutları standart olacak
Seçimlerde ilk defa tahta sandıklar yerine şeffaf sandıklar kullanılacak. Oy sandıklarının eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm olacak. Sandıkların içinin görülmesine imkan sağlayacak kırılmayan sert plastikten yapılması zorunlu. Bilindiği gibi şeffaf sandık dünyanın bir çok ülkesinde yıllardır kullanılıyor.
yeni çağ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri